JUPILER PRO LEAGUE. Kortrijk scoort zeven keer bij Oostende, Cercle doet gouden zaak
Foto: Belga
KV Kortrijk heeft KV Oostende in eigen huis weggeblazen. Een verpletterende 1-7 werd het, met dank aan de flaterende nieuwkomer Milic bij Oostende én een heus spookdoelpunt van Stijn De Smet. Cercle Brugge deed onderin dan weer een gouden zaak door Charleroi te verrassen in eigen huis. Daardoor laat het zijn degradatieplaats aan Waasland-Beveren, dat thuis het onderspit moest delven tegen Zulte Waregem.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Kortrijk moest in een West-Vlaams burenduel op visite bij KV Oostende, maar kreeg algauw vrije baan van nieuwkomer Antonio Milic, die een verschrikkelijk debuut beleefde. Hij liet zich de bal afsnoepen door Teddy Chevalier, die de bal onverbiddelijk voorbij doelman Dumesnil joeg. Vier minuten later stond de thuisploeg al twee doelpunten in het krijt: een verre voorzet van Chevalier werd met een geniaal hakje in volle vlucht van Thomas Matton omgezet in de ideale assist voor Ivan Santini, die op een metertje van doel niet meer kon missen.

Nog voor het halfuur was Chevalier alweer daar, maar de Fransman knalde snoeihard op de lat. Oostende-trainer Vanderbiest had genoeg gezien en haalde de arme Milic al na een halfuur naar de kant. Het mocht weinig baten, want op slag van rust liep Chevalier er nog maar eens iedereen af bij KVO en legde de 0-3 simpel in doel.

De Kustboys kwamen echter met hernieuwde moed uit de kleedkamer en belegerden het doel van de bezoekers. Franck Berrier trof al na enkele minuten de deklat met een knap schot en wist nog eens twee minuten later via de zij van Elimane Coulibaly de 1-3 te scoren. Oostende leek gelanceerd voor een flinke comeback, maar een scheidsrechterlijke dwaling gooide roet in het eten. Doelman Dumesnil schermde een bal af die over de achterlijn rolde, Teddy Chevalier trapte de bal, die net over de lijn was geweest, terug het veld in. Bij Oostende stopte iedereen met spelen, Stijn De Smet legde de bal moederziel alleen binnen. Na de spookcorner ook het spookdoelpunt?

Een sublieme Thomas Matton zette voor de Kerels nog een mooie kers op de taart met een prachtig doelpunt op de korte ruimte: 1-5. Het deed het licht helemaal uit bij de thuisploeg, dat ineens compleet over zich liet heenlopen. Net voor het einde van de reguliere speeltijd resulteerde dat in de 1-6: Matton kon de rebound benutten nadat de doorgebroken Tuur Dierckx door Dumesnil van een doelpunt gehouden werd. En ja hoor, de pil werd nog zwaarder: in de 95ste minuut mocht alweer Dierckx de 1-7 moederziel alleen binnenlopen. Bij Oostende leek het wel alsof ze er gewoon geen zin meer in hadden.

KV Kortrijk schuift na deze zege weer op naar de derde plaats, die het deelt met AA Gent. De Buffalo's hebben wel twee matchen minder gewonnen. KV Oostende blijft hangen in de middenmoot.

W-Beveren doet slechte zaak in degradatiestrijd

Waasland-Beveren tegen Zulte Waregem stond vooral in het teken van de overleden Junior Malanda. Het spel ging aardig over en weer, maar gescoord werd in de eerste helft niet - ondanks halve kansen voor Ibou Sawaneh, Karel D'Haene en Mo Messoudi. Na de koffie was er meer animo: meteen na rust vond Bryan Verboom met een mooie voorzet Alessandro Cordaro, die Zulte Waregem overhoeks op voorsprong zette. Maar dertig seconden later was het zowaar alweer gelijk: Ibou kreeg de bal net buiten de zestien, zocht en vond de ruimte voor het schot en plaatste de bal met zijn linker haarfijn in de korte hoek binnen.

Zulte Waregem had zich laten verrassen, maar ging daarop weer voluit voor de 1-2. Die aanvalsdrift werd een kwartier voor tijd beloond met dank aan thuisdoelman Colin Coosemans. De keeper van Waasland-Beveren ging royaal de mist in en maaide gewoon naast de bal op een diepe bal, de doorgesprinte nieuwe spits Ghislain Gimbert had de bal maar voor het intikken. In de laatste seconden van de wedstrijden draaide Aleksandar Trajkovski het mes nog wat dieper in de wonde. De Macedoniër kon een voorzet van de doorgebroken Cordaro simpel binnenleggen.

Door deze overwinning klimt Zulte Waregem naar de negende plaats, die het deelt met KV Oostende. Voor Waasland-Beveren en de nieuwe coach Guido Brepoels ziet de situatie er echter allesbehalve rooskleurig uit, want na de zege van Cercle Brugge staan ze op de Freethiel op een degradatieplaats.

Sterk Cercle Brugge verrast Charleroi

Groen-zwart verraste Charleroi in eigen huis. De vereniging, die zich in de winterstop versterkt had met ex-Rode Duivel Maarten Martens, voetbalde onder impuls van die laatste in de eerste helft al de beste kansen bij elkaar. Halverwege de tweede helft leek Ndongala de Zebra's wel op voorsprong te gaan zetten, maar de man met het lange haar twijfelde veel te lang en botste uiteindelijk op doelman Werner.

Het was echt Gent-huurling Jinty Caenepeel die voor Cercle Brugge de man van de match zou worden. De 18-jarige hoogblonde winger legde de 0-1 rustig in doel na een scrimmage voor het doel van de Carolo's. In de slotfase deed Cercle helemaal de boeken toe: Martos liet zich ringeloren door Van Roose, die gepast voorgaf voor Stephen Buyl. Die had de beslissende 0-2 maar voor het binnenleggen.

Cercle Brugge doet een gouden zaak met deze verrassende zege bij Charleroi. Groen-zwart klimt meteen weg van een degradatieplaats en lijkt met zijn wintertransfers aanzienlijk versterkt. De Zebra's laten dan weer een gedeelde derde plek met KV Kortrijk en AA Gent liggen en kunnen morgen ingehaald worden door Standard en Genk.

Uitslagen

Vrijdag

Club Brugge-KV Mechelen 1-1

Zaterdag

Moeskroen-Gent 1-3

KV Oostende-KV Kortrijk 1-7

Waasland-Beveren-Zulte Waregem 1-3

Charleroi-Cercle Brugge 0-2

Zondag

Anderlecht-Lierse 14u30

Westerlo-Standard 18u

Lokeren-RC Genk 20u