‘Syriëstrijders hebben kansen gehad’
Foto: BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) pikt het niet dat er een link wordt gelegd tussen radicalisering en discriminatie. Dat zegt Homans in een gesprek met De Tijd.

Homans geeft in de krant toe dat de overheid meer had kunnen doen in de strijd tegen radicalisering. Maar dat de Vlaamse Syriëstrijders racisme inroepen als beweegreden, pikt ze niet.

'In dit debat tolereer ik het verhaal van discriminatie niet! Totaal niet! Vlaanderen is een heel open samenleving. Wie heeft Brian De Mulder gediscrimineerd? En Jejoen Bontinck? Kijk naar de Syriëstrijders die we kennen. Welke kansen hebben zij niet gehad?', aldus Homans in De Tijd.

Homans wijst er op dat veel Syriëstrijders hier geboren en getogen zijn. ‘Zij hebben van ons onderwijssysteem kunnen genieten, van onze arbeidsmarkt. De jongeren die radicaliseren zijn soms gewoon zeer beïnvloedbaar en zeker niet per se mislukt. Er zijn ook mensen met een topjob naar Syrië afgezakt.’

De Vlaamse minister zegt verder ook dat de ouders van de Syriëstrijders een belangrijke rol te spelen hebben in de preventie van radicalisering. ‘Syriëstrijders komen in 99 procent van de gevallen uit gebroken gezinnen. Die jongeren zijn op de dool, trekken op met de verkeerde vrienden. Die ouders zijn bezorgd. Op een bepaald moment trekt die jongere zich terug op zijn kamer met een boek - de Koran - en zijn computer, waardoor de ouders gerustgesteld zijn. Als moeder begrijp ik dat. We moeten die ouders beter informeren over de gevaren en over hoe ze die kunnen detecteren.’