Het langste zeedier ooit is ... een kwal
Kwallen worden plaag in Middellandse Zee

Ooit al van de gele haarkwal gehoord? Wellicht niet. Nochtans is die met zijn 36 meter het langste zeedier ooit gemeten, door een bioloog in 1865. Tot die conclusie kwam een groep Amerikaanse wetenschappers en studenten van het Nationaal Centrum voor Evolutiesynthese.

De onderzoekers gingen in allerlei databases en musea op zoek naar metingen van de 25 grootste zeedieren, en ze interviewden gespecialiseerde wetenschappers. Het resultaat is een definitief lijstje van de grootste exemplaren die binnen die soorten wetenschappelijk gemeten zijn. Dat de blauwe vinvis gemiddeld het grootste zeedier ter wereld is, staat niet ter discussie, maar binnen één soort kunnen er wel heel grote exemplaren opduiken.

Met het lijstje wordt komaf gemaakt met wilde zeemansverhalen, zoals gigantische inktvissen die hele schepen naar de zeebodem werkten. ‘Ik hoorde veel mensen vertellen dat reuzeninktvissen wel achttien meter konden worden. Maar uit de wetenschappelijke data bleek dat volkomen onrealistisch. Ik raakte nergens verder dan twaalf meter’, zegt onderzoeker Craig McClain.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in