Di Rupo: ‘Sociaal Europa moet ontstaan in de eurozone’
Foto: Photo News

De Franstalige socialisten maken van de Europese uitdaging hun belangrijkste prioriteit. Dat stellen ze zaterdag tijdens de nieuwjaarsreceptie in Angleur. De PS roept de landen in de eurozone op een 'versterkt Europa' op te richten rond het sociaal beleid.

'We zullen nooit een ambitieus gemeenschappelijk beleid hebben met de landen of de leiders die fundamenteel vijandig staan ten opzichte van een echt Europa van solidariteit', aldus PS-voorzitter Elio Di Rupo. Hij heeft het dan vooral over de 'conservatief liberale' leiders, die Europa zien als een grote economische en financiële markt, een 'single market', een interne markt.

Verschillende landen, waaronder België, vinden dat Europa een gemeenschappelijk beleid moet voeren in talrijke essentiële domeinen, aldus Di Rupo. Negentien landen hebben een gemeenschappelijke munt, de euro. 'De negentien landen, of toch ten minste een deel van hen, zouden moeten beslissen om een versterkt Europa te vormen. Een meer solidair, socialer, sterker Europa. Een Europa met een meer geharmoniseerd fiscaal beleid, gemeenschappelijke sociale grondvesten, een meer coherent monetair beleid.' Volgens de PS-voorzitter zou zo’n versterkt Europa 'het centrum zijn van een groter Europa met 28 lidstaten'.

Di Rupo haalde zaterdag ook de aanslagen in Parijs aan en de antiterreuroperatie in ons land. Hij benadrukte het belang dat de PS hecht aan de vrijheid van meningsuiting en dat de partij het antisemitisme verwerpt. Hij loofde de aanpak van de veiligheidsdiensten in België en was positief over de preventiemaatregelen die de Federatie Wallonië-Brussel genomen heeft. Hij sprak zich echter niet uit over de maatregelen van de federale regering. Uiteindelijk verklaarde hij dat de overheid eerst en vooral moet instaan voor de nodige 'financiële en menselijke middelen' voor de veiligheid. Daarnaast 'beschikken we al over een wettelijk arsenaal waarmee we veel kunnen doen'.