Met enige vertraging is zaterdag omstreeks 15.30 uur de CSCL Globe, het grootste containerschip ter wereld, van rederij China Shipping, in Zeebrugge aangekomen.

Het schip had vrijdag al moeten aanmeren maar het slechte weer in Hamburg zorgde voor flink wat vertraging op het vaarschema van de Globe. Vrijdagmiddag kon het reuzeschip alsnog vertrekken uit Hamburg en via de Elbe richting Zeebrugge varen. Tegen de middag kwam de Globe in Belgische wateren, waarna het vlot de haven van Zeebrugge bereikte.

De cijfers spreken voor zich. Met een oppervlakte van een viertal voetbalvelden en een capaciteit van 19.100 containers is de Globe het grootste in zijn soort. Indien alle containers op één rij geplaatst worden overspannen ze een lengte van 115 kilometer, of van Zeebrugge tot in Brussel. Het schip wordt aangedreven door de grootste dieselmotor ter wereld, een krachtbron die 77.200 pk produceert en ruim 17 meter hoog is.

‘Deze reis schenkt ons de kans om de relaties met onze Europese vrienden te versterken’, aldus Yu Zenggang, vice-directeur van rederij China Shipping. Joachim Coens, de gedelegeerd bestuurder van de Haven van Zeebrugge, noemde het bezoekje een mijlpaal voor de scheepvaart en de haven. Het schip blijft nog tot zondag in Zeebrugge.