Japan belooft 200 miljoen dollar aan door IS getroffen landen
Premier Shinzo Abe Foto: AP

De Japanse eerste minister Shinzo Abe zal hulp van 200 miljoen dollar (172,9 miljoen euro) overmaken aan landen die getroffen zijn door het offensief van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. Ook beloofde Tokio een niet-militaire hulp van 2,5 miljard dollar (2,16 miljard euro) aan het Midden-Oosten.

Dat bedrag, bedoeld voor ‘de hele regio’, levert ‘humanitaire bijstand’ en draagt bij tot de ontwikkeling van de infrastructuur, zo legde Abe uit tijdens een vergadering in Caïro. Hij herinnerde eraan dat de hulp van Japan ‘steeds bedoeld is om de stabiliteit in de regio te herstellen’.

Abe ontmoet zaterdag de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi. Hij beloofde 200 miljoen dollar aan landen die door het IS-offensief in Irak en Syrië zijn getroffen. Door dat offensief zijn immers duizenden mensen ontheemd en weggevlucht. Volgens een verantwoordelijke van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de meerderheid bedoeld om de buurlanden te helpen bij de opvang van de vluchtelingen.

Na Egypte zet Abe zijn regionaal bezoek voort in Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden. Het is de eerste keer sinds 2006 dat een Japanse premier zich in het Midden-Oosten begeeft.