Brein achter verijdelde aanslagen is IS-strijder

Abdelhamid Abaaoud (27), alias Abou Omar Soussi, uit Sint-Jans Molenbeek is het vermoedelijke brein achter de verijdelde aanslag in ons land. Hij zou momenteel in Griekenland zitten. Dat kreeg de redactie uit goede bron bevestigd.

Abdelhamid  Abaaoud - van wie de naam vanochtend voor het eerst door de Brusselse krant La Dernière Heure genoemd werd in verband met Verviers - is een beruchte Syriëstrijder van wie de voorbije maanden veel foto’s op de sociale media zijn verschenen vanuit Syrië. Zijn 13-jarig broertje Youness vertrok vorig jaar in januari 2014 naar Syrië en werd zo de jongste Syriëstrijder ooit.

Griekenland

Abdelhamid verbleef al langer in Syrië. Hij dook onder meer op foto’s waarin hij aan het stuur van een wagen zit en dode lichamen voortsleurt. Abdelhamid Abaoud zou in Griekenland zitten en is op het moment spoorloos.

Van daaruit zou hij de voorbij weken de geplande aanslagengolf op ons land gecoördineerd hebben. Pikant detail: Abaaoud werd een tijdlang doodgewaand nadat foto’s van zijn lichaam op de sociale media waren verschenen. Eén van de pistes die nu onderzocht wordt, is of Abaaoud zijn dood op één of andere manier in scène heeft proberen te zetten om zo ongestoord verder te kunnen werken aan een plan om aanslagen te plegen.

Valse papieren

De andere verdachten die de federale politie de voorbije dagen oppakte, komen allemaal uit de entourage van Abaaoud in Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht. Eén van hen zou een broer van Abaaoud zijn. Een andere is Marouane E., de enige die de schietpartij in Verviers overleefde.

De twee mannen die in een safehouse van de groep in Verviers klaar stonden om een aanslag te plegen en doodgeschoten werden door leden van de Speciale Eenheden van de federale politie (CGSU) zouden door hem aangestuurd worden.

Eén van hen is volgens onbevestigde bronnen Souhaib E.A. uit Anderlecht, de andere is volgens onze (niet bevestigde) bronnen een Nederlander. Maar de gerechtelijke instanties willen de namen nog niet vrijgeven voor er absolute duidelijkheid is. De verdachten maken immers ook gebruik van valse papieren. De definitieve identificatie zou niet lang meer op zich laten wachten.

De verdachten wilden met zware wapens en in valse politie-uniformen aanslagen plegen op gebouwen van de politie en politie-agenten. Een eerste onderzoekshypothese was dat de verdachten van plan zouden zijn geweest om hooggeplaatsten te ontvoeren, maar uiteindelijk bleken ze andere plannen te hebben. Met name aanslagen op politiemensen.

Abdelhamid verbleef al langer in Syrië. Hij dook onder meer op foto’s waarin hij aan het stuur van een wagen zit en lichamen voortsleurt. Abdelhamid Abaaoud zou in Griekenland zitten en is op het moment spoorloos.

Van daaruit zou hij de voorbij weken de geplande aanslagengolf op ons land gecoördineerd hebben.