‘Ibrahim Kargbo regelde matchfixing bij Willem II’
Kargbo in 2000 bij RWDM. Foto: BELGA

In het seizoen 2009-2010 zijn minstens twee wedstrijden uit de Nederlandse eerste voetbalklasse gemanipuleerd. De Nederlandse Volkskrant meldt zaterdag, op basis van eigen onderzoek, dat het gaat om duels van van Willem II tegen Ajax en Feyenoord. Ibrahim Kargbo, die een verleden heeft op de Belgische velden, zou de spilfiguur zijn geweest.

Matchfixers uit Singapore betaalden volgens de Volkskrant spelers van de club uit Tilburg tot wel zo’n 100.000 euro per wedstrijd om met ruime cijfers te verliezen.

De Volkskrant baseert zich op de verhalen van drie matchfixers, van wie er twee een celstraf hebben uitgezeten voor het manipuleren van wedstrijden. Ibrahim Kargbo (ex-RWDM, Charleroi en Brussels) wordt genoemd als hoofdpersoon in het schandaal. De middenvelder uit Sierra Leone zou de afspraken hebben gemaakt en medespelers hebben geregeld om mee te werken. De krant beschikt ook over de naam van een teamgenoot, maar noemt hem niet omdat sluitend bewijs tegen hem ontbreekt. Bij Willem II speelden toen ook de Belgen Christophe Grégoire en Bart Biemans.

Kargbo heeft tegenover de Volkskrant toegegeven dat hij meermaals is benaderd door de matchfixers en heeft e-mailcontact gehad. Maar de huidige verdediger van Atletico Clube de Portugal ontkent ooit geld te hebben aangenomen of een lid van een goksyndicaat te hebben ontmoet. Kargob (32) is afgelopen zomer door de bond van Sierra Leone geschorst op verdenking van matchfixing in het nationale team in 2008 en 2009.

Willem II verloor op 17 oktober 2009 met 4-0 van Ajax en op 19 december van dat jaar met 1-0 van Feyenoord. Het eerste duel verliep volgens de krant volgens plan - minstens drie goals verschil - en leverde de omkopers op de gokmarkt naar schatting zeker een miljoen euro op. De tweede wedstrijd, tegen Feyenoord, liep anders dan de opdrachtgevers hadden gewild. Willem II had dit duel moeten verliezen met twee doelpunten verschil.

De Nederlandse voetbalbond heeft aan de Volkskrant laten weten aangifte te doen. 'We gaan alles doen wat binnen de mogelijkheden van de voetbalbond ligt om de onderste steen boven te krijgen', zegt de KNVB in een reactie. Naast de aangifte bij het Openbaar Ministerie onderzoekt ook de integriteitseenheid van de KNVB op verzoek van de aanklager betaald voetbal deze zaak.

Willem II reageert geschrokken. 'Manipulatie past uiteraard niet in de normen en waarden waar Willem II voor staat', aldus de club.