Door een tropische storm heeft paus Franciscus zijn bezoek aan het oosten van de Filipijnen moeten inkorten. Hij hield een misviering in open lucht in Tacloban, dat in november 2013 door de taifoen Haiyan was getroffen. Vervolgens keerde hij - vier uur vroeger dan gepland - terug naar hoofdstad Manilla. Na de misviering in Tacloban kwam een 27-jarige vrouw om het leven toen een stelling instortte door de hevige wind, zo zei een kerkfunctionaris.

Een vliegtuig met enkele ministers dat na het toestel met de paus opsteeg in Tacloban, kreeg een lekke band tijdens het opstijgen, schoof over de startbaan en raakte vast in een veld. Niemand raakte gewond, aldus de politie.

De misviering in Tacloban vond plaats in de gietende regen en bij hevige wind. Net zoals de vele gelovigen droeg de paus daarbij een gele regenjas. Hij zei de overlevenden van de tyfoon dat Jezus hen niet in de steek heeft gelaten tijdens hun tragedie. Tijdens de viering werd ook een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de taifoen.

Door het naderende noodweer moest de paus zijn bezoek aan Tacloban voortijdig afbreken. De piloten hadden erop gestaan rond de middag al terug te keren, omdat het later te gevaarlijk zou worden. De tropische storm Mekkhala gaat gepaard met windvlagen van maximaal 130 km per uur. Oorspronkelijk zou de paus met overlevenden van Haiyan het middagmaal genuttigd hebben.

Bij Haiyan kwamen meer dan 7.300 mensen om het leven of raakten vermist. Meer dan een miljoen huizen werden vernield.