Kernkabinet beslist om vanaf zaterdag geleidelijk tot 300 militairen in te zetten
Zaterdagmorgen doken de eerste militairen op in het Antwerpse straatbeeld Foto: jhs

Er zullen in ons land vanaf zaterdag geleidelijk tot 300 militairen worden ingezet om de veiligheid te versterken. Dat heeft premier Charles Michel in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt in een persmededeling na afloop van het kernkabinet. De soldaten zullen concreet worden ingezet in Brussel en Antwerpen, en kunnen ook worden gemobiliseerd in Verviers en op andere plaatsen, luidt het.

De militairen zullen gewapend zijn en nemen de bewaking op zich van welbepaalde plaatsen. Ze zullen de taak van de politiediensten versterken, aldus de mededeling. De maatregel zal regelmatig worden geëvalueerd door de bevoegde diensten.

De premier had na de verhoging van het dreigingsniveau in België vrijdagavond het kernkabinet bijeengeroepen. Dat moest zich buigen over een tijdelijke mobilisatie van het leger met de bedoeling de waakzaamheid en de veiligheid te versterken. ‘Op voorstel van de minister van Defensie en Binnenlandse zaken en op basis van de analyse van de veiligheidsdiensten, heeft het kernkabinet beslist om geleidelijk tot 300 militairen in te zetten’, klinkt het.

In Antwerpen zijn zaterdagmorgen al de eerste para’s opgedoken.

Terreurdreiging

Het dreigingsniveau drie, het op één na hoogste, geldt nog tot 26 januari. Dat zegt André Vandoren, het hoofd van de antiterreurdienst Ocad, zaterdag in De Tijd.

De dreiging wordt constant geëvalueerd, zegt Vandoren. ‘We kunnen intussen het dreigingsniveau verlagen, aanpassen of nog verlengen’. Dat gebeurt op basis van informatie van de steundiensten van de antiterreurdienst, zoals de staatsveiligheid, de politie of de militaire inlichtingendienst.