Schip lek na aanvaring, styreen stroomt in Schelde
Archiefbeeld haven. Foto: Dieter Telemans

In het Antwerpse havengebied zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen op de Schelde. Een van de schepen kon gewoon doorvaren, maar het andere - geladen met styreen - liep een lek op.

De aanvaring zou omstreeks 0.30 uur gebeurd zijn op de Schelde ter hoogte van de Belgisch-Nederlandse grens nabij Doel. De ruim 100 meter lange riviertanker die lek sloeg, had 4 personeelsleden aan boord en werd voorlopig vastgemaakt aan een boei. Een expert van de brandweer en iemand van de nautische dienst kwamen meteen metingen uitvoeren en onderzochten de stabiliteit van het schip. De coördinatiefase van het rampenplan werd in werking gesteld en de brandweer richtte een commandopost op aan de Berendrechtsluis.

Bij het ongeval is 135 kubieke meter styreen gelekt, een transparant, brandbaar oplosmiddel te vergelijken met verf of polyester. Dat kan een sterke geurhinder veroorzaken, zo waarschuwt de stad Antwerpen, maar onmiddellijk gevaar voor de gezondheid is er niet: metingen geven aan dat het gaat om zeer lage concentraties die ver benenden het schadelijke niveau liggen. De geurhinder kan de komende uren wel nog aanzienlijk blijven, afhankelijk van de invloed van wind en getijden.

Aanvankelijk was het de bedoeling het schip eerst naar land te leiden en tegen de kaai te leggen, maar daarvoor is het te instabiel. De lading styreen die zich nog in de tanks van het binnenschip bevindt, wordt vanaf zaterdagavond - allicht rond middernacht - overgepompt. Die operatie zal zowat 72 uur in beslag nemen. Mogelijk ontstaat er dan ook tijdelijk nieuwe geurhinder.

De mogelijke impact van het incident op het milieu blijft intussen onduidelijk, zo is zaterdagmiddag bij de stad vernomen. Er wordt nog volop onderzocht of en hoe het gelekte styreen kan verwijderd worden.