Op 26 januari tegenbetoging in Antwerpen tegen Pegida
Foto: rr

In Antwerpen komt er op maandag 26 januari een tegenbetoging tegen Pegida Vlaanderen. De ‘wake voor vrede en verdraagzaamheid’ vertrekt om 18u30 aan Het Steen, enkele honderden meters verwijderd van de geplande verzamelplaats van Pegida Vlaanderen. ‘Geen Pediga in Antwerpen’, klinkt het.

‘Als Pegida een manifestatie houdt tegen de islam, laat ons dan bewijzen dat Antwerpen daadwerkelijk een stad is van iedereen, ongeacht afkomst of religie,’ klinkt het bij het burgerinitiatief Hart Boven Hart Antwerpen, de krachtenbundeling van het middenveld.

Met de wake willen de organisatoren ‘op een passende en positieve manier een signaal geven dat in onze samenleving iedereen zijn plaats heeft en krijgt, vanuit gelijkwaardigheid.’

Aanleiding voor de wake is de oproep van de Duitse anti-islambeweging om op dezelfde dag in Antwerpen op straat te komen. ‘De wake is een onmiddellijk en duidelijk antwoord aan diegenen die verdeeldheid en haat willen zaaien op basis van afkomst of religie’, zegt Ciska Hoet, woordvoerster van Hart boven Hard Antwerpen. ‘We willen niet dat het Duitse Pegida geïmporteerd wordt in Antwerpen.’

Pegida wil op 26 januari om 20 uur verzamelen op de Handschoenmarkt aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

‘Grote / Grande PARADE’ op 29 maart

Hart boven Hard nodigt alle verenigingen en burgers die kiezen voor een warme, vreedzame en solidaire samenleving uit aan deze wake deel te nemen. Eerder kondigde de organisatie overigens al een andere grote manifestatie aan. Op Facebook circuleert een oproep voor ‘De Grote / La Grande PARADE’, op zondag 29 maart in Brussel.

Veel details zijn er nog niet over, het gaat volgens de organisatie momenteel enkel om een ‘save the date’. Maar ‘een woordje uitleg volgt’, klinkt het.