Hoeveel stress krijgen we nu echt van sociale media?
Foto: Shutterstock
Het frequent gebruik van sociale media en digitale technologieën leidt niet tot meer stress. Bij vrouwen zou het zelfs tot minder stress leiden. Toch maakt het hen ook bewuster van de negatieve gebeurtenissen in het leven van anderen, wat effect kan hebben op het eigen stressniveau. Dat blijkt uit onderzoek aan het Pew Research Center in Washington.

De onderzoekers ondervroegen zo’n 1.800 volwassenen aan de hand van de ‘Perceived Stress Scale’ (PSS), een middel om te meten hoe en wanneer mensen stress ervaren in hun dagelijkse leven. Nadat ze deze PSS hadden ingevuld, werd er ook gepolst naar welke digitale technologieën en sociale media de participanten gebruikten en hoe vaak ze dat deden.

De hypothese onderuit gehaald

‘In het verleden is altijd beweerd dat sociale media en technologieën zorgen voor meer stress en angst, maar nooit eerder werd er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan’, zegt Keith Hampton, een onderzoeker aan Rutgers University die meehielp aan de studie. Het resultaat van de studie was verrassend: er bleek geen verband te zijn tussen het (frequent) gebruik van digitale technologieën en stress.

Mannen die gebruik maakten van sociale media, gsm en internet bleken niet meer stress te hebben dan mannen die deze technologieën niet gebruikten. Vrouwen die digitaal actief waren, vertoonden zelfs een stressvermindering: wie frequent sociale media gebruikte, mailde en sms’te, had 21% minder stress dan vrouwen die niet digitaal actief waren.

Nuancering is noodzakelijk

Het resultaat van de studie is dus geen bevestiging van de bewering dat we minder stress zouden hebben als we minder actief zouden zijn op sociale media. Toch moet het resultaat genuanceerd worden, want hoewel frequent gebruik van sociale media bij vrouwen kan leiden tot minder stress, zorgt het er ook voor dat men zich bewuster is van de negatieve en stressvolle dingen die gebeuren in het leven van vrienden en familie. ‘De stress in het leven van anderen kan overslaan op je eigen stressniveau en via sociale media ben je sneller op de hoogte van deze gebeurtenissen’, zegt Hampton.

Toch is het resultaat van de studie een belangrijk nieuw gegeven volgens Lee Rainie van Pew Research Center. ‘Sociale media zijn een belangrijke manier van communiceren geworden, mensen voelen zich omringd door een sociaal netwerk en zijn meer geëngageerd, wat hen positieve gevoelens oplevert’, besluit hij.