Het dossier over de Saoedische blogger die veroordeeld werd tot 1.000 stokslagen is door de koning doorgestuurd naar het Hooggerechtshof. Dat heeft de BBC vernomen. Raif Badawi’s echtgenote heeft al laten weten dat die beslissing hem de hoop geeft dat de Saoedische autoriteiten zijn straf willen stopzetten. De zaak kreeg de afgelopen weken ruime internationale aandacht.

Vorige week vrijdag kreeg Badawi al 50 stokslagen. Een tweede reeks van stokslagen, oorspronkelijk voorzien voor vrijdag, is om ‘medische redenen’ uitgesteld. Badawi werd ook veroordeeld tot 10 jaar gevangenis en een boete van ongeveer 191.000 euro.

De blogger richtte in 2008 het Liberal Saudi Network op, een nu afgesloten online forum dat het debat over religieuze en politieke kwesties in Saoedi-Arabische wilde aanmoedigen. In 2012 werd hij opgepakt en aangeklaagd voor ‘het beledigen van de islam via elektronische weg’ en ‘het overschrijden van de grenzen van gehoorzaamheid’.

Ook in ons land werd de voorbij twee weken op donderdag actie gevoerd voor de Saoedische ambassade, door Amnesty International.

Tegenstanders van de straf hekelen vooral de hypocriete houding van het regime in Riyad, dat wel de aanval op Charlie Hebdo veroordeeld heeft, maar in eigen land geen persvrijheid toestaat.