Ondanks verbod: politie-uniformen nog steeds te koop op internet
Foto: BELGA

Het mag dan wel verboden zijn sinds eind 2013, toch zijn uniformen en ander politiemateriaal nog steeds via het internet te koop. Dat meldt Open VLD-senator Martine Taelman vrijdagmiddag.

Tijdens de huiszoekingen in het kader van de antiterreuroperatie van het federale parket donderdagavond werden in Verviers naast vier kalasjnikovs ook een aantal politie-uniformen gevonden.

Toen Taelman dit hoorde, vroeg ze zich af waar de terroristen die vandaan konden hebben gehaald. Sinds eind 2013 is immers een wet van kracht die de verkoop van politiemateriaal allerhande verbiedt.

Groot was echter haar verbijstering toen ze vaststelde dat momenteel nog steeds uniformen van de politie worden aangeboden op een aantal tweedehandssites. ‘Ik merkte bijvoorbeeld dat ik gemakkelijk een kogelwerende vest van de voormalige rijkswacht kon aanschaffen, of vuurwapenholsters en regenjassen van de rijkswacht’, vertelt ze.

Voor Taelman is het duidelijk. ‘De wet van 2013 is niet alleen te weinig gekend bij het publiek, ook de gespecialiseerde websites zijn er te weinig van op de hoogte. Terwijl ook zij in tijden van een verhoogde terreurdreiging hun verantwoordelijkheid moeten nemen.’

De senator vraagt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dan ook zo spoedig mogelijk met de websites over deze kwestie samen te zitten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in