9 expo's om niet te missen
Panamarenko, ‘Bing of the Ferro Lusto’. Foto: Muhka
Voor de late Turner in Tate Britain of voor Nick Hannes in het Fotomuseum in Antwerpen moet u zich haasten. Een aantal andere mooie tentoonstellingen van het najaar lopen nog een tijdje door in 2015. Tijd om eindelijk werk te maken van een lang uitgesteld bezoek.

 

1

De late Turner

De oude Turner was de meest vernieuwende


Laatste kans, want deze tentoonstelling in Londen loopt nog maar tot 25 januari. Met zijn visionaire late werken effende Turner het pad voor de impressionisten. In de landschappen die hij op het einde van zijn loopbaan schilderde, experimenteerde de Britse meester naar hartenlust met intrigerende licht- en kleureffecten. Mist en rook, dreigende wolkenpartijen en zinderende zonsondergangen waren nooit ver weg.

Voor wie? Wie het werk van Turner nog niet kent, ontdekt hem op deze tentoonstelling meteen op zijn best.

Tate Britain, Londen, tot 25 januari.
naar de recensie >

 

2

Nick Hannes - Meditarranean

De mens herleid tot zijn ware proportie ‘in het licht van de eeuwigheid’: die van ‘figurant’.


Vijf jaar reisde de fotograaf Nick Hannes door het Middellandse Zeegebied. Hij maakte er tijdloze beelden van landen in volle beroering. Bij radicale sociale omwentelingen zijn er altijd de vallen van de anekdotiek en de archetypering, maar Hannes trapt er niet in.

Voor wie? Voor liefhebbers van documentairefotografie.

Fotomuseum, Antwerpen, tot 1 februari.
naar de recensie >


 

3

Musée Picasso

Het Picasso Museum in Parijs staat in het nieuw, rijker dan ooit tevoren.


Na vijf jaar van verbouwingswerken stapt het Picasso Museum met grote klasse de 21ste eeuw binnen. Het zeventiende-eeuwse Hôtel Salé in de Marais werd volledig vrijgemaakt voor de collectie, zodat een groter deel van Picasso's fabelachtige nalatenschap kan worden geëxposeerd. Naast geschilderde meesterwerken zoals 'La Célestine' en een aangrijpend bronzen doodshoofd worden ook bijna duizend tekeningen getoond, waaronder de voorbereidende schetsen voor 'Les demoiselles d'Avignon'.

Voor wie? Voor alle kunstliefhebbers die een weekendje Parijs plannen.

Musée Picasso, Parijs, alle dagen behalve maandag.
naar de recensie >


4

Berlinde De Bruyckere

Honderd recente sculpturen en tekeningen vatten de essentie van De Bruyckeres kunst, waarin lijden en dood de hoofdrol spelen.


Berlinde De Bruyckere (50) maakte de voorbije jaren internationaal furore met sculpturen waarin ze de gehavende mens centraal plaatst. Toch was het lang geleden dat er nog eens een overzicht te zien was met haar recentste werk. Het Smak maakt dat ruim goed, met een solotentoonstelling die opgebouwd is rond Berlindes inzending voor de Biennale van Venetië in 2013. De forse installatie Kreupelhout beeldt een ontwortelde boom uit, die uitgestald ligt als een verhakkeld lichaam. Het broze en het krachtige, het wrede en het tedere: bij De Bruyckere houden ze elkaar in evenwicht.

Voor wie? Liefhebbers van een hedendaagse vertaling van klassieke thema's uit de kunstgeschiedenis, zullen stil worden bij dit werk.

Smak, Gent, tot 15 februari.
naar de recensie >


5

Panamarenko Universum

Een avontuurlijke wandeling door het oeuvre van onze origineelste ontwerper van zeppelins, duikboten en vliegende schotels.


Het is van 2005 geleden dat er nog een groot ensemble van Panamarenko in ons land te zien was. Op een overzicht in het Muhka blijkt dat zijn werk nog niets van zijn poëzie en zijn frisheid verloren heeft. De presentatie is avontuurlijk en brengt een heldere structuur aan in het buitengewoon gevarieerde werk van de kunstenaar. Veel van Panamarenko's topstukken zijn present, vaak vergezeld van fijne tekeningen waarop je het creatieve proces op de voet kunt volgen. Er worden ook films gepresenteerd die Panamarenko hebben beïnvloed.

Voor wie? Voor allen die jong van hart zijn.

Muhka, Antwerpen, verlengd tot 29 maart.
naar de recensie >


6

De zee

De laatste tentoonstelling die Jan Hoet samenstelde, groeide uit tot een eresaluut


Weinig thema's zijn voor kunstenaars zo onuitputtelijk gebleken als de zee. Het idee om er een tentoonstelling rond te maken, is van Jan Hoet. Hij was ook al flink bezig met artiesten te selecteren toen hij in februari van dit jaar toch niet onsterfelijk bleek. Zo groeide 'De zee' uit tot een laatste eresaluut aan de man die Vlaanderen de hedendaagse kunst leerde waarderen. Bovenop de thematentoonstelling rond de zee brengen dertig kunstenaars die dicht bij Hoet stonden, hem een hommage. Een ontroerend en poëtisch afscheid.

Voor wie? Voor iedereen die geen kunsthater is. De expo gaat van Cézanne en Courbet tot Michaël Borremans en Dirk Braeckman. Bovendien waaiert het evenement uit over de stad Oostende, want Jan Hoet zag zijn kunst niet graag opgesloten tussen museummuren.

PMMK en stad, Oostende, tot 19 april.
naar de recensie >

 


7

Lascaux

Natuurgetrouwe reconstructie van de 'Sixtijnse Kapel' van de prehistorie.


In 1940 ontdekten vier jongens een beschilderde grot in de Dordognestreek. Die is vandaag niet meer toegankelijk, omdat het bezoek nadelige gevolgen had voor de 17.000 jaar oude kunstwerken. Maar er werden keurige reconstructies gemaakt, en één daarvan is de volgende maanden in Brussel te zien. Ook de culturele context van de schilderingen wordt er toegelicht.

Voor wie? Voor wie een goed gestoffeerde tentoonstelling vol spectaculaire schilderijen verkiest boven een historisch pretpark.

Jubelpark, Brussel, tot 15 maart.
naar de recensie >


8

Dieren en farao's

Dieren waren alomtegenwoordig in het oude Egypte.


De collectie van het Louvre, waaruit het filiaal in Lens kan putten, is buitengewoon rijk, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het was dan ook niet zo moeilijk om ruim vierhonderd mooie stukken te selecteren waarin dieren zijn afgebeeld. Je ziet op de tentoonstelling zowel een monumentaal beeld van vier bavianen als een piepklein gouden amulet in de vorm van een vogel. Behalve kunstwerken, meubelen, grafstenen en vazen zie je er ook opgezette dieren die in het oude Egypte hebben geleefd.

Voor wie? U houdt van dieren, maar nog meer van kunst.

Louvre Lens, tot 9 maart.
naar de recensie >


9

Hollanders van de Gouden Eeuw

Een spectaculair overzicht van de monumentale groepsportretten waar de Hollandse meesters een patent op hadden.


Het groepsportret beleefde zijn gouden tijd in de zeventiende eeuw. Het bekendste voorbeeld is 'De nachtwacht' van Rembrandt, maar daarnaast lieten talrijke schutterijen, gilden en besturen zich in groep vereeuwigen. Het genre illustreert het gemeenschapsgevoel dat de opkomst en de welvaart van de Republiek der Verenigde Nederlanden mogelijk maakte.

Voor wie? Voor wie de charmes van een minder bekend maar boeiend genre wil ontdekken.

Hermitage Amsterdam, tot eind 2016.