De regering heeft twaalf veiligheidsmaatregelen genomen om de veiligheid in ons land te verzekeren. Onder meer is een peloton van 150 militairen van het leger onmiddellijk inzetbaar om de politie bij te staan. Antwerpen liet weten van de nieuwe maatregel, die eerst nog langs de ministerraad moet passeren, meteen gebruik te willen maken. De stad wil vanaf zaterdagmorgen 7 uur paracommando’s inzetten voor de bewaking van openbare gebouwen, zo zei Antwerps burgemeester Bart De Wever.

VTM Nieuws spreekt over een dertigtal militairen, maar dat wil men op het kabinet van burgemeester De Wever niet bevestigen om veiligheidsredenen. 

De coalitiepartners beraden zich vrijdagavond nog over de concrete missie van de militairen die kunnen worden ingezet. Daarna moet de maatregel nog passeren via de ministerraad, maar dat kan wel elektronisch. Het is dus niet duidelijk of de maatregel zaterdagochtend al kan worden toegepast.

 Geen belegerde stad

'Maar let wel, Antwerpen wordt geen belegerde stad', zei Philippe Beinaerts, kabinetschef van De Wever. 'De paracommando's zullen bewakings- en beveiligingsopdrachten uitvoeren in het kader van de verhoogde terreurdreiging. Ze zijn ter versterking van de politie en staan ook onder het commando van de politie.'

'Op die manier kunnen de agenten hun eigenlijke opdrachten weer uitvoeren, met name criminaliteit en overlast bestrijden. Want de politie moet toch kunnen reageren bij ongevallen, woninginbraken,...'

Niveau 3

Eerder op de dag meldde de regering al dat een detachement van 150 militairen onmiddellijk beschikbaar is om de politie bij te staan. Een tweede detachement kan binnen enkele dagen klaarstaan.

De mogelijke inzet van het leger was voorzien in het regeerakkoord, op voorwaarde dat het algemeen dreigingsniveau in ons land zou worden opgetrokken tot niveau 3. Dat is sinds donderdagavond het geval. De militairen zullen de komende uren, dan wel dagen, al in het straatbeeld verschijnen. Het is de bedoeling dat ze ‘statische bewakingsopdrachten’ uitvoeren.