Oppositie hekelt besparingen bij veiligheidsdiensten
Foto: EPA

De federale oppositiepartijen PS en Groen spreken vrijdag hun dank uit aan de veiligheids- en politiemensen, na de grootschalige antiterreuroperatie van donderdagavond. Tegelijk herhalen ze hun kritiek op de geplande besparingen bij de veiligheidsdiensten.

PS-voorzitter Elio Di Rupo feliciteert de veiligheidsdiensten voor hun “uitzonderlijke werk bij het verijdelen van een terroristische aanslag en het beschermen van de burgers”. Hij eert daarbij hun “doeltreffendheid en moed”. “De veiligheid van onze burgers en politieagenten is en blijft prioriteit nummer één”, klinkt het ook bij Groen-collega Meyrem Almaci.

 

‘Beleid op maat’

Beide oppositiepartijen hameren voorts op het belang van een integrale aanpak met niet enkel repressie, maar onder meer ook preventie, bescherming en een beleid op maat voor terugkerende Syriëstrijders. PS en Groen schuiven halen daarbij opnieuw een reeks eigen voorstellen aan.

Tot slot herhalen de twee partijen hun kritiek op de geplande besparingen bij de veiligheidsdiensten. “Het is contradictorisch om van de veiligheid van de burgers een absolute prioriteit te maken, maar tezelfdertijd zwaar te besparen. zeker nu blijkt dat het opvolgen van teruggekeerde Syriëgangers absoluut noodzakelijk is maar ook de noodzakelijke middelen vergt”, hekelt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Ook de PS vraagt de veiligheidsdiensten te ontzien bij besparingen.

’Doe grenzen potdicht’

Vlaams Belang tot slot trekt andere conclusies. De extreemrechtse partij spreekt van ‘het definitieve failliet van de opengrenzenpolitiek en het multiculturele sprookje’. ‘Stop deze waanzin, maak een eind aan de opengrenzenpolitiek van de EU, schaf Schengen af en doe onze grenzen potdicht. Het probleem is immers niet dat jihadstrijders het land verlaten, maar wel dat ze terugkeren’, besluit voorzitter Tom Van Grieken.