De meeste media citeren het federaal parket, de andere halen hun informatie van de Belgische media. Alle media spreken ook over de aanslagen in Parijs van vorige week, maar benadrukken dat er geen directe link tussen beide incidenten bestaat. 

'Het incident gebeurde een week na de aanslagen in buurland Frankrijk, waarbij 17 mensen omkwamen. Belgische media berichtten dat bepaalde wapens die bij de aanslagen in Parijs gebruikt werden, in de buurt van het Zuidstation in Brussel werden gekocht', aldus de Britse nieuwszender BBC op zijn website.

Ook de Spaanse krant El País en de Duitse krant Die Welt halen aan dat sommige wapens volgens de eerste elementen van het onderzoek afkomstig zijn uit België. 

De verschillende media berichten over het feit dat de vermoedelijke terroristen net waren teruggekomen uit Syrië en een aanslag hadden gepland in België. CNN citeert terrorisme-expert Paul Cruickshank. Hij verklaarde dat de verdachten linken hadden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en aanslagen in België hadden gepland.

Een 'Belgische hooggeplaatste gerechtelijke bron' zou aan Cruickshank gezegd hebben dat IS gevraagd had aanslagen te plegen als wraak voor de aanvallen tegen IS-doelwitten die door de VS worden gecoördineerd. De Franse krant Le Monde schrijft dan weer dat de spanning in België stijgt, nadat Syriëstrijders, onder wie enkele Vlamingen, op het internet verklaarden dat er aanvallen gepleegd zullen worden tegen Frankrijk, België, Duitsland en Zwitserland. 

De Israëlische krant Haaretz schrijft, op basis van persagentschap Reuters, dat 'er in België een aanzienlijke radicale islamistische activiteit heerst binnen de moslimgemeenschap'. Ook schrijft de krant, net als de Duitse krant Die Welt, dat België sinds vier jaar het Europese land is met het grootste aantal mensen dat in Syrië is gaan strijden per inwoner. De Nederlandse krant De Telegraaf wijdt op zijn website tot slot een artikel over het feit dat Verviers 'bekendstaat als concentratiepunt van geradicaliseerde moslims'.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig