Topvrouw federale politie is overheidsmanager van het jaar
Catherine De Bolle Foto: Belga

Commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle is donderdag verkozen tot de Overheidsmanager van het Jaar, een prijs die de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid (VVBB) jaarlijkse uitreikt. De carrièreprijs ging naar Marc Morris, voormalig secretaris-generaal van het departement Welzijn, Volksgezondheid & Gezin.

Volgens de jury staat De Bolle ‘model voor de manier waarop publiek leiderschap, in moeilijke omstandigheden en in complexe organisaties, functioneert en het verschil kan maken’. Daarbij wordt gedacht aan ‘werken met veel onzekerheden en zonder zekerheid van succes, maar wel met open vizier, met betrokkenheid van alle relevante stakeholders en met een stevig management van de veranderingsprocessen’.

De VVBB wijst erop dat De Bolle politiebaas werd na een woelige periode aan de top van de federale politie. ‘Zij heeft met die lastige interne context rekening gehouden, en de tijd genomen om de strategische keuzes af te tasten en voor te bereiden.” Ook klinkt het dat ‘bij haar keuzes sommige heilige huisjes niet gespaard blijven’.

Ten slotte wordt ook benadrukt hoe sterk de samenwerking met het Holocaustmuseum in Mechelen voor een vaste lesmodule in de politieopleiding wordt geapprecieerd. Dit toont aan hoe De Bolle ‘politiewerk beter in de samenleving wil inbedden’.

Marc Morris, die zijn loopbaan bij de Vlaamse overheid dan weer voortijdig afsloot en schepen werd voor CD&V in Bertem, wordt omschreven als de verpersoonlijking van ‘Public Service Motivation’. Hij combineerde sterke managementkwaliteiten met persoonlijke betrokkenheid en oog voor de publieke zaak, klinkt het. Ook wordt Morris geroemd als ‘een van de leidende ambtenaren die als pioniers de Vlaamse overheid mee vorm gaven’.