'Aanslag was op til'
Eric Van Der Sypt van het federaal parket. Foto: belga
De veiligheidsdiensten hadden 'duidelijke informatie' dat er een aanslag op til was. Dat zei het federaal parket donderdagavond op een persconferentie over de antiterreuractie waarbij twee jihadisten zijn gedood.

Er zijn een tiental huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek van het federaal parket, zei Eric Van Der Sypt van het federaal parket. Het onderzoek was volgens hem al van voor de aanslagen in Frankrijk bezig en de voorbije week in een stroomversnelling gekomen. Er is wellicht geen verband tussen de twee terreurzaken.

Omdat er een aanslag op til was, hebben de veiligheidsdiensten ingegrepen. De doelwitten waren politiemensen en politiegebouwen. Maar welke locaties precies geviseerd werden, wil het federaal parket niet kwijt. Wel is het terreurniveau verhoogd van twee naar drie op een schaal van vier voor alle politie- en gerechtsgebouwen. 

De huiszoekingen vonden plaats in Verviers, Brussel en Halle-Vilvoorde en waren gericht tegen een operationele cel van personen onder wie enkelen uit Syrië zijn teruggekomen, ging Van Der Sypt voort. Ze planden 'belangrijke terroristische aanslagen in België'.  

'Ettelijke minuten het vuur geopend'

Bij de inval in Verviers hebben de verdachten ettelijke minuten 'het vuur geopend met oorlogswapens en automatische geweren voor ze geneutraliseerd werden'. Twee jihadisten werden gedood, een van hen is opgepakt. Bij de actie raakten geen agenten of burgers gewond. 'We hielden rekening met een vuurgevecht. Gelukkig waren we goed voorbereid', aldus Van Der Sypt.

Voorlopig geeft het federaal parket geen verdere details. Ten tijde van de persconferentie rond 20.30 uur waren de huiszoekingen nog bezig. Mogelijk volgen er nog meer huiszoekingen, gaf het federaal parket ook mee. Morgen om elf uur volgt een nieuwe persconferentie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig