Helpen deze 36 vragen je aan een partner?
Foto: Shutterstock
Kan je iemand verliefd op je laten worden? Psycholoog Arthur Aron onderzocht het in 1997 en beweerde dat het wel degelijk lukt... als je maar de juiste vragen stelt. Bijna twintig jaar later heeft schrijfster Mandy Len Catron uit Vancouver het geprobeerd. Ze schreef haar belevenissen neer in een column voor The New York Post.

In 1997 verdeelde Arthur Aron studenten over 33 koppels. Enkele koppels kregen 36 persoonlijke vragen voorgeschoteld die ze aan elkaar moesten stellen. De rest van de koppels moest elkaar ook vragen stellen, maar die waren veel oppervlakkiger. Het gesprek duurde 90 minuten en werd afgesloten met vier minuten intens oogcontact. Daarna volgde meteen de tweede fase van het onderzoek. Alle deelnemers moesten de connectie beschrijven die voelden ze met hun ‘partner’. Daaruit blijkt dat de paren die de 36 persoonlijke vragen stelden al een diepe band hadden die het begin kon zijn van iets moois. Meer nog: een van de koppels besloot zes maanden later om te trouwen.

Anno 2015, bijna twintig jaar na het verschijnen van de studie, testte Mandy Len Catron uit of die vragenlijst echt helpen om zelf verliefd te worden en een ander vlinders in de buik te bezorgen. In de column ‘To Fall in Love With Anyone, Do This’ voor The New York Post, legt ze uit hoe ze te werk ging. Ze contacteerde een vage kennis uit haar studententijd om deze lijst met de befaamde 36 vragen af te werken in een cafeetje. 

‘Ik vond het fijn om over mezelf te leren door mijn antwoorden, maar ik vond het nog leuker om dingen over hem te leren. Het is bovendien verbazingwekkend leuk om te horen waarom iemand je bewondert’, schrijft ze. De studie heeft haar doen inzien dat liefde een flexibel gegeven is. ‘Het is mogelijk om vertrouwen en intimiteit te genereren’, schrijft ze. Len Catron en haar vage kennis zijn uiteindelijk verliefd geworden, maar de schrijfster weet niet of dat volledig aan de 36 intense vragen te wijten is. ‘De vragen uit de studie hebben vooral geholpen om een relatie te beginnen die aanvoelt als een bewuste keuze.’

Relatie-experte Rika Ponnet denkt dat de verliefdheid van de schrijfster een toevalstreffer is, maar gelooft wel dat de 36 vragen kunnen werken. 'Persoonlijke vragen vergen openheid. Als jij en je gesprekspartner jullie open opstellen, ontstaat een wisselwerking en die creëert verbondenheid. Verbondenheid hangt dan weer nauw samen met een veilig en geborgen gevoel. En verliefdheid ontstaat als er een diepe band is', zegt ze.

Zijn de beide personen niet emotioneel op elkaar afgestemd, dan zullen de 36 vragen volgens Ponnet niet werken. 'De ander kan dan het gevoel hebben dat je te dicht komt. Het is sowieso fout om de vragen vanbuiten te leren en ze tijdens een date allemaal te stellen. Maar ze zijn wel een goed hulpmiddel om de richting van het gesprek te sturen.'

Ponnet zegt er nog bij dat mensen tegenwoordig op zoek zijn naar de perfecte match en minder aandacht spenderen aan de onderliggende, emotionele verbinding. 'Ik ken goede koppels die zeer weinig interesses delen maar een sterke emotionele band hebben. Raakvlakken kunnen de band versterken maar een relatie gaat niet kapot door onderlinge verschillen. Wel omdat er iets schort aan de emotionele connectie.'

Hier volgen de 36 vragen:

Reeks 1
1. Met wie zou je graag eens tafelen?
2. Zou je beroemd willen zijn? In welke mate?
3. Bereid je een telefoongesprek soms voor? Waarom?
4. Hoe ziet je perfecte dag eruit?
5. Wanneer heb je voor het laatst gezongen in je eentje? Of voor iemand anders?
6. Stel: je wordt negentig en mag kiezen om de 60 laatste jaren van je leven door te brengen met het lichaam of het verstand van een 30-jarige. Wat zou je kiezen?
7. Heb je een bepaald voorgevoel over hoe je zal sterven?
8. Noem drie dingen wat jij en ik gemeen hebben.
9. Waar ben je het meest dankbaar voor in het leven?
10. Zou je iets veranderen aan de manier waarop je bent opgevoed?
11. Vertel je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk aan je gesprekspartner. Je hebt hiervoor 4 minuten tijd.
12. Als je morgen wakker kan worden met een bijzondere gave, welke gave zou je dan willen?

Reeks 2
13. Stel: je hebt een glazen bol. Wat zou je willen weten over je toekomst?
14. Waarvan droom je al lang? Waarom heb je het nog niet gedaan?
15. Wat is het mooiste dat je ooit hebt bereikt?
16. Waar hecht je het meeste belang aan in een vriendschap?
17. Welke herinnering koester je het meest?
18. Wat is je ergste herinnering?
19. Stel: je sterft over een jaar. Wat zou je willen veranderen aan de manier waarop je nu leeft. Waarom?
20. Wat betekent vriendschap voor jou?
21. Welke rol spelen liefde en affectie in je leven?
22. Noem vijf positieve eigenschappen op van je partner.
23. Hoe close is je familie? Verliep je kindertijd vrolijker dan die van andere mensen?
24. Hoe is de relatie met je moeder?

Reeks 3
25. Vertel drie echte wij-verklaringen. Bijvoorbeeld: ‘we zitten nu in deze kamer en...’
26. Vervolledig deze zin: ‘ik wou dat ik iemand had die...’
27. Als je beste vrienden wordt met je partner, wat zij die dan moeten weten?
28. Vertel eerlijk aan je gesprekspartner waarom je hem/haar graag hebt. Zeg dingen die je niet zou zeggen aan iemand die je pas hebt ontmoet.
29. Deel een beschamende ervaring met je partner.
30. Wanneer heb je voor het laatst gehuild in je eentje? Of in bijzijn van iemand anders?
31. Vertel waarom je je gesprekspartner nu al graag hebt.
32. Wat is te serieus om grapjes over te maken?
33. Stel: je sterft vanavond en kan niemand iets laten weten. Wat zou je nog met je naasten willen delen?
34. Stel: je huis vliegt in brand. Je kan je dierbaren en dieren redden, maar welk item zou je meenemen? Waarom?
35 . Stel: een familielid sterft. Welke dood zou het meest bij je losmaken. Waarom?
36. Vertel een persoonlijk probleem aan je gesprekspartner en vraag zijn of haar advies. Praat over het gevoel dat het probleem je bezorgt.

 

Seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet.
www.duetrelatiebemiddeling.be