Pegida Vlaanderen dient aanvraag in voor Antwerpse betoging
Archiefbeeld Pegida-betoging in Duitsland Foto: EPA

Pegida Vlaanderen heeft een officiële aanvraag ingediend om op maandag 26 januari - en niet op zaterdag 24 januari zoals aanvankelijk was geopperd - een “volksbijeenkomst voor vrijheid en tegen islamisering” te houden in Antwerpen. De Antwerpse lokale politie onderzoekt momenteel de aanvraag, maar een toestemming is er nog niet. De politie zegt verder ook te willen samenzitten met het burgerplatform Hart boven hard, dat op diezelfde maandag even verderop een “wake voor een solidaire samenleving” wil houden als tegenreactie.

Pegida wil op 26 januari om 20 uur verzamelen blazen op de Handschoenmarkt aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Dat staat te lezen op de Facebookpagina van de organisatie, die zegt de Duitse Pegida-beweging “tegen de islamisering van het Avondland en tegen de moslimterreur” te steunen. De Facebookpagina telt al ruim 5.500 likes, en 224 personen hebben aangegeven aanwezig te zullen zijn bij de manifestatie. De organisatoren roepen op om de bijeenkomst “vreedzaam en vriendelijk” te houden.

Anderhalf uur voordien, om 18.30 uur, wil het burgerplatform Hart boven hard dan weer een wake houden aan Het Steen, nauwelijks enkele honderden meters verwijderd van de geplande verzamelplaats van Pegida Vlaanderen. Op Facebook telt het evenement, volgens de organisatoren “een onmiddellijk en duidelijk antwoord aan diegenen die verdeeldheid en haat willen zaaien op basis van afkomst of religie”, al meer dan 1.100 aanwezigen.

“We gaan zo snel mogelijk samenzitten met de mensen die een tegenbetoging willen organiseren”, zegt Veerle De Vries, woordvoerster van de Antwerpse lokale politie. “Er zijn nog geen concrete afspraken of goedkeuringen.”