De Wever onderzoekt betogingsvraag Pegida Vlaanderen
Bart De Wever (N-VA).
Op 26 januari wil de Vlaamse tak van anti-islambeweging Pegida een eerste optocht houden in Antwerpen. 'Voor het behoud van onze vrijheden’, legt de oprichter uit. Burgemeester Bart De Wever onderzoekt de aanvraag.

Maandag 26 januari wil Vlativa (‘Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland’) een optocht houden in Antwerpen. De Vlaamse Pegida-tak werd een dag voor de aanslagen in Parijs van vorige week opgericht en kreeg ondertussen al meer dan vijfduizend likes op Facebook. ‘Wij nemen de handschoen op tegen de islamisering en de moslimterreur, en voor het behoud van onze vrijheden’, klinkt het op de sociaalnetwerksite.

Het doel van de optocht is ‘het signaal uitsturen dat onze vrijheden bedreigd worden’, zegt oprichter Hans Dubois (47) in De Standaard. ‘Wij zijn tegen elk totalitair systeem dat de democratie ondermijnt, zoals we dat vroeger gezien hebben met het fascisme en het communisme. Vandaag is de totalitaire islam het probleem.’ Volgens Dubois overschat Pegida de islamisering allerminst. ‘De islam is als systeem niet compatibel met onze westerse waarden, zoals bijvoorbeeld de gelijkheid van man en vrouw.’

Dubois hoopt uiteraard op een grote opkomst op 26 januari. De vraag is wel of men nog toelating zal krijgen voor de bijeenkomst. ‘Organisaties die willen betogen in Antwerpen, moeten dat in principe zes weken vooraf aanvragen’, zei Veerle Devries van de Antwerpse politie woensdag. Pas donderdag werd een aanvraag ingediend. ‘We zullen de aanvraag behandelen net als we elke andere aanvraag om te mogen betogen onderzoeken’, zegt Philippe Beinaerts, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever.

‘Partijpolitieke symbolen zijn niet welkom,’ onderstreept organisator Dubois nog, ‘we willen geen partijpolitieke recuperatie.’ Vlaamse leeuwenvlaggen zijn wel welkom, klinkt het. Net als moslims trouwens. ‘Als ze onze uitgangspunten delen, dan zie ik geen probleem.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig