‘We moeten allemaal één front vormen tegen de haat en het radicalisme.’ Die boodschap hebben de leiders van de erkende erediensten en vrijzinnigen woensdag samen met het federale kernkabinet de wereld in gestuurd. ‘Onze waarden zijn universeel, het zijn de waarden van de verlichting’, klonk het. ‘België is een open, tolerant en gastvrij land, er is geen plaats voor terrorisme, integrisme, radicalisme en het prediken van haat.’

Precies een week na de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs organiseerde premier Michel een bijeenkomst met de leiders van de verschillende erkende erediensten en vrijzinnigen in zijn ambtswoning. ‘Een belangrijk moment van dialoog’, aldus de premier, die na afloop een gezamenlijke oproep voorlas.

‘Niet in de val lopen’

‘We mogen niet in de val lopen die de terroristen voor ons hebben gespannen, want zij willen tweedracht zaaien onder de burgers’, waarschuwen de regering en de religieuze leiders. ‘Samen willen we herinneren aan het respect voor de scheiding van kerk en staat, het belang vermeld in artikel 19 van de Grondwet betreffende de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting. Kortom, wij willen geen geterroriseerde maatschappij zijn.’

De boodschap van de erediensten, vrijzinnigen en de regering was duidelijk: we moeten onze gemeenschappelijke waarden verdedigen. ‘We veroordelen alle vormen van radicalisme, we nemen afstand van elk amalgaam en verwarring’, klonk het. Respectvol en tolerant samenleven blijft het doel, opdat alle burgers ‘in alle rust hun overtuiging kunnen beleven en uitdrukken, binnen de grenzen van de wet’.

Permanente dialoog

En het blijft niet bij deze eenmalige ontmoeting. Zo is nog afgesproken om minstens twee maal per jaar samen te komen. Daarnaast komt er ook een ‘permanente dialoog’ met de ministers van Veiligheid en Justitie, respectievelijk Jan Jambon en Koen Geens. Punten van gesprek daarbij zijn de bescherming van bepaalde plaatsen en personen, maar bijvoorbeeld ook de opleiding van imams of de financiering van de erediensten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig