Kuoni stopt als touroperator
Foto: Photo News

De beslissing van de Zwitserse groep Kuoni om haar touroperatoractiviteiten te verkopen, heeft betrekking op een 70-tal mensen in de Benelux, van wie 9 in Gent. ‘De Benelux-divisie, gefocust op avontuurlijke reizen, is al 20 jaar winstgevend.’

‘Dit is een heel ander verhaal dan twee jaar geleden, toen touroperator Best Tours en Kuoni België werden opgedoekt omdat ze verlieslatend waren’, benadrukt algemeen directeur Jan Middelhoek in een gesprek met Belga. ‘Dit keer gaat het om een strategische beslissing van de groep. Deze Benelux-activiteiten zijn al 20 jaar winstgevend.’

De Benelux-entiteit omvat activiteiten in Nederland, België en Duitsland, met sterke focus op avontuurlijk reizen. Er werken volgens Middelhoek ongeveer 70 mensen voor. Het Belgische kantoor staat in Gent, telt een 9-tal werknemers, en werkt met de merknamen Koning Aap, YourWay2GO en Shoestring.

Net als Kuoni Group, geeft de algemeen directeur Benelux mee dat de aankondiging niets verandert voor werknemers of klanten. ‘Alles gaat gewoon door, iedereen werkt’, stelt hij. Nog volgens Middelhoek zoekt Kuoni een overnemer per entiteit, en niet voor het geheel van zijn touroperatoractiviteiten. De Benelux-divisie zou dus apart verkocht worden.

Kuoni Group maakte woensdagochtend bekend te stoppen als touroperator. Ze hoopt in de loop van dit jaar nieuwe eigenaars te vinden voor de activiteiten, die samen een omzet vertegenwoordigen van 1,8 miljard euro en ongeveer 3.800 werknemers tellen. Kuoni gaat zich concentreren op dienstverlening aan de wereldwijde reisindustrie.