Hondshaai verkozen tot vis van het jaar
ondshaai is een kleine haaiensoort, lichtbruin met donkere vlekken en zelden langer dan 60 cm. Foto: VLAM

De hondshaai is verkozen tot vis van het jaar. Dat is in Brugge bekendgemaakt door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Met de verkiezing wil VLAM elk jaar een vis in de kijker zetten en de consumptie ervan promoten.

Het is al de 27ste keer dat er een vis van het jaar is. De hondshaai kaapte die titel al eens weg in 2000. Ondanks die eerdere verkiezing blijft hondshaai een nobele onbekende bij het grote publiek. Slechts drie procent van de Vlamingen koopt ooit wel eens hondshaai, ondanks de stijgende verkoopcijfers de jongste jaren. In 2014 ging 177 ton van deze haaiensoort over de toonbank.

Geen vangstbeperking

Nochtans wordt de vis geprezen voor zijn smaak en is vrij goedkoop, vooral in het seizoen, namelijk het voor- en najaar. Het bestand is ook groot genoeg, een vangstbeperking is er dus niet. Jaarlijks wordt er ongeveer 500 ton aangevoerd.

De hondshaai is te herkennen aan zijn goudbruine kleur en donkere vlekken. Het beestje is langgerekt en smal, en kan tot een meter worden, al is dat uiterst zeldzaam. Voor consumptie moet hij gevild worden. Graten zijn er niet, behalve een kraakbeenstructuur. De vis lijkt gevild dan ook heel erg op paling, en werd vroeger vaak verkeerdelijk aan de man gebracht als zeepaling. De vis wordt vooral gevangen in de Noordzee en de Keltische regio.

In de kijker

De verkiezing zorgt ervoor dat hondshaai het hele jaar door in de kijker loopt en in de markt wordt geplaatst. Dat gebeurt via de media maar er werd ook een receptenboeken opgesteld door sterrenchef Filip Claeys van de Jonkman, waar de vis woensdag werd voorgesteld. Er komt ook een nationale wedstrijd voor alle beroepskoks. Wie meedoet, dingt mee naar de titel Viskok van het jaar 2016.

Recepten vindt u www.lekkervanbijons.be.