Eerste Vlaamse anti-islambetoging op 24 januari
Foto: EPA

Pegida Vlaanderen, een anti-islamitische beweging, polst via haar Facebookpagina om zaterdag 24 januari een eerste actie te houden in Vlaanderen. De community telt sinds haar oprichting, ruim een week geleden, meer dan 4.000 ‘likes’.

De anti-islambeweging is sinds 6 januari op Facebook actief en stelt haar leden woensdag voor om op zaterdag 24 januari om 18.00 uur aan het Frans Consulaat in Antwerpen op straat te komen.

'Vanuit Vlaanderen ondersteunen wij de PEGIDA-beweging in Duitsland: tegen de islamisering van het Avondland en tegen de moslimterreur', luidt in een beknopte omschrijving. In een lange beschrijving roepen de initiatiefnemers op tot een een beweging 'Vlativa' of voluit ‘Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland!’

In Duitsland zijn de afgelopen dagen tienduizenden demonstraten op straat gekomen tijden demonstraties van Pegida, maar ook tegen de beweging.

 

 

 

Dertien strijdpunten

Vlativa omschrijft meteen ook dertien strijdpunten, zoals enkel nog een beperkte opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebied en politiek vervolgden ‘tot de rust is weergekeerd’. Daarnaast eisen ze meer middelen voor politie, douane en grensbewaking ‘om de veiligheid te verzekeren en een echte grenscontrole te herstellen’. De beweging meent onder meer dat ‘criminele asielzoekers hun recht op asiel hebben verspeeld’ en zeggen dat ‘haatpredikanten’ het land uit moeten.

Verder staat dat ‘vrouwonvriendelijke en gewelddadige ideologieën niet thuishoren in Europa’. Volgens hen is ‘de christelijke-Europese cultuur de cultuur van het Westen’ en die moet ‘beschermd en behouden blijven’. Ze zeggen ‘neen aan de islamisering met ritueel slachten, gescheiden zwemuren, verplicht halal-eten in scholen, verwijdering en aanpassing van historische monumenten, teloorgang van historische volkstradities als kerststallen en zwarte piet’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig