Euro zakt onder lanceringsprijs
Het is van 2005 geleden dat de euro nog zo laag stond Foto: ECB
De euro was woensdag voor het eerst in negen jaar minder waard dan bij de lancering in 1999.

Voor het eerst in meer dan negen jaar was de euro woensdag minder dan 1,1747 dollar dollar waard. Dat was de waarde van de munt bij de introductie in 1999. Omstreeks 10.40 uur zakte de munt naar het dieptepunt van 1,1727 dollar. Het was van 2005 geleden dat de euro nog zo laag stond: op 16 november 2005 kreeg je voor 1 euro nog 1,167 dollar. Na de middag klom de euro opnieuw naar 1,1782 dollar.

De daling kwam er na de (niet bindende) conclusie van de Advocaat Generaal van het Europese Hof van Justitie dat het opkoopprogramma van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) in lijn is met Europese verdragen. ECB-voorzitter Mario Draghi zal dus naar alle waarschijnlijkheid op 22 januari starten met het opkopen van staatspapier, in de strijd tegen de lage inflatie. Critici staan echter niet te springen voor zo'n opkoopprogramma. Ze vrezen dat de sterke eurolanden de risico’s van de zwakke eurolanden gaan overnemen.

Een lage koers van de euro is daarentegen niet meteen slecht nieuws. Het maakt Europese producten relatief goedkoper en kan dus de export stimuleren. Dat is meer dan welkom nu de meeste economieën van de eurozone flirten met stagnatie.