Sinds 1985 kiest de Europese Unie jaarlijks twee Europese steden als Culturele Hoofdstad. Naast het Tsjechische Pilsen heeft ook de Belgische stad Bergen (Mons) de eer deze titel in 2015 te dragen. In het teken van ‘Mons 2015’ vinden er het komende jaar heel wat evenementen, tentoonstellingen en activiteiten plaats. Daarnaast kan je in de stad ook nog steeds terecht voor haar rijke geschiedenis.

Congresgebouw

Het paradepaardje van Bergen is het nieuwe congresgebouw Micx, een ontwerp van Daniel Libeskind, de architect die naam maakte met het Joods museum in Berlijn. Volgens sommigen lijkt het op een roos, anderen zien in de grillige vormen van het gebouw dan weer eerder een boot.

Belfort

Tegenover het nieuwe Congresgebouw ligt het Belfort, dat behoort tot het werelderfgoed van de Unesco en het enige barokke Belfort is in België. In mei 2015 zal er in het hart van het Belfort een museum geopend worden, gewijd aan de geschiedenis van het gebouw. Met een glazen lift kan je tot helemaal boven gaan, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad en haar gebouwen. In 2015 wordt het Belfort ook speciaal verlicht.

Van Gogh in de Borinage

Wist je dat Vincent Van Gogh tussen december 1878 tot oktober 1880 in de Borinage verbleef? In die periode gaf hij zijn leven als predikant op om kunstenaar te worden. De tentoonstelling 'Van Gogh in de Borinage' focust op de periode waarin de schilder zijn artistieke denken ontwikkelde aan de hand van een zeventigtal schilderijen, tekeningen en brieven. Ook de huizen waar Van Gogh woonde worden opengesteld voor het publiek en bevinden zich net buiten Mons.

Van 25 januari tot 7 april in het BAM (Museum Beaux-Arts Mons)

Café Europa

In het Café Europa wordt de digitale kant van Mons 2015 belicht. Het is een plaats waarin je zelf aan de slag kan met nieuwe technologieën en kan leren begrijpen wat hun impact op de samenleving van vandaag is. Gepensioneerden die hun eerste Facebookpagin aanmaken tot jongeren die voor het eerst iets in 3D-printen: café Europa heeft de intentie een echte ontmoetingsplaats voor virtuele toepassingen te zijn. Na een tour door Europa keert het terug naar het Mundaneum, een archiefcentrum en tentoonstellingsruimte die documentair erfgoed bewaart over de wereld.

Jean-Paul Lespagnard

Tijdens het culturele jaar in Bergen is ontwerper Jean-Paul Lespagnard de ambassadeur van de mode in zijn stad. Hij zal regelmatig workshops geven, waarin hij 8.000 bezoekers omtovert tot spiegelbollen door ze een blinkende poncho te laten aantrekken, gemaakt van isothermische dekens. Ook opent de stad het Maison du Design, waar ontwerpers en designers uit Bergen en omgeving de kans zullen krijgen om hun werk te tonen.

Mons Superstar

In de 'Anciens Abattoirs' van Bergen biedt de tentoonstelling 'Mons Superstar' een interactieve voorstelling met technologische snufjes, die je doet kennismaken met de grote mannen en vrouwen uit de omstreken. Gepassioneerde uitvinders, overtuigde idealisten en pragmatische ingenieurs, die elk op hun manier de streek hebben hertekend.

Van 24 januari tot 12 april in 'Les Anciens Abbatoirs'.

Moderne kunst in de stad

Gedurende het ganse jaar zullen er op verschillende pleinen en in talrijke straten van de stad creaties van hedendaagse kunstenaars terug te vinden zijn. Oude boeken die uit een venster vallen, een benedenverdieping die veranderd is in een aquarium, reclamegraffiti en muurschilderingen: de stad wordt aangekleed en iedereen mag zijn eigen betekenis geven.

Van 4 april tot 21 september op verschillende locaties in de stad.

Vijf nieuwe musea

In 2015 openen vijf nieuwe musea in Bergen: de Artotheek, het hart van de Museumpool, wordt de plek waar het Bergense erfgoed wordt bewaard, in het Mons Memorial Museum toont de geschiedenis van twee wereldoorlogen in de streek. In het Museum van de Doudou leer je kennismaken met het Bergense volksfeest, het Belfort werd vernieuwd en SILEX'S leidt je langs de neolithische mijnen van Spiennes.

Een labyrinth van zonnebloemen

De ‘Grand Place’ is het centrale plein van de stad, waar je op een van de vele terrasjes kan zitten en van waaruit je naar de winkelstraten kan trekken. Op dit plein staat vlakbij het stadhuis ook een beeld van een aapje, dat geluk zou brengen wanneer je het over zijn bol aait. Vanaf de zomer wordt deze 'Grand Place' ingenomen door een labyrinth van 8.000 zonnebloemen, een project van de kunstenares Fanny Bouyagui.

Parken en tuinen

Aan het Kasteel van Havré is in 1999-2000 een rozentuin aangelegd van zo’n 6000 vierkante meter groot. Omringd door bijzonder veel verschillende rozensoorten heb je zicht op het kasteel en de vijver van Havré. De ‘Jardin du Mayeur’, of ook wel ‘Tuin van de Burgemeester’, ligt achter het stadhuis en is een groene oase in het midden van de stad. Het is ook de ideale plaats om naar het klokkenspel van het belfort te luisteren. Het Kasteelpark, het hoogste punt van de stad, biedt een wijds zicht over de streek en is een gezellige plaats om te picknicken.