‘Als het nu niet snel gaat met Nationaal Stadion, mogen we het vergeten’
Foto: Photo News

Tegen maandag 2 februari moeten de drie consortia die nog in de running zijn voor de bouw van het nationaal stadion op Parking C hun laatste bod indienen bij de bouwheer, de Stad Brussel. Half maart volgt de beslissing van de Stad, maar het is maar zeer de vraag of het stadion nog op tijd afraakt.

Maandag kwam in Brussel voor het eerst de jury samen die zal oordelen over de drie projecten. Daarin zetelen naast de Stad Brussel ook het Brusselse en het Vlaamse Gewest, net als de gemeente Grimbergen. Het zijn de Belgische bouwgroepen Besix, Denys en Ghelamco die nog tot het einde van de maand hun project mogen indienen. De jury die is samengesteld om de projecten te beoordelen, zal in de loop van de maand februari twee keer samenkomen.

Volgens de Brusselse schepen van sport Alain Courtois volgt dan half maart de beslissing welk van de drie consortia het stuk grond, dat eigendom is van de Stad Brussel, maar gelegen is in het Vlaamse Grimbergen, in erfpacht krijgt om er het stadion op te bouwen. Vanaf april of mei kan dan een bouwvergunning aangevraagd worden bij de Vlaamse Regering.

‘Niet toegewezen tegen februari? Dan mogen we het vergeten’

Door de vele proceduremogelijkheden is die timing bijzonder krap. In een interview met De Tijd van 13 december liet Besix-CEO Johan Beerlandt zich ontvallen dat als het project niet tegen februari is toegewezen, ze 'het mogen vergeten'.

Een essentiële vraag wordt of Vlaanderen een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) zal opmaken, een erg tijdrovende procedure. In het huidige plan mag het stadion niet meer dan 50.000 m2 innemen, wat erg beperkt is voor een voetbaltempel van 60.000 toeschouwers.

Burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens (CD&V) laat inmiddels weten dat de voorwaarden die de gemeente in mei vorig jaar stelde, geldig blijven. Zo wil Grimbergen eerst een groot mobiliteitsplan, en later een overlegplatform voor de omwonenden en de mogelijkheid om belastingen te innen op de uitbating van het stadion. Dat de gemeente nu in de jury zit, wil volgens de burgemeester niet zeggen dat het automatisch één van de drie projecten zal goedkeuren.