‘Nederlandse werklozen moeten in België solliciteren’
Foto: ANP

‘De mensen gaan wel voor benzine, koffie en thee de grens over. Dat kunnen ze ook voor hun werk doen,’, vindt de Nederlands-Limburgse gedeputeerde van Economische Zaken Twan Beurskens. Hij wil werklozen dan ook aanzetten om te solliciteren in België en Duitsland.

Dat schrijft De Volkskrant dinsdag. Nu moet een werkzoekende in Nederland een passende baan aanvaarden binnen een straal van 100 kilometer van zijn woonplaats. Maar dat geldt niet als die baan net over de grens in Duitsland of België ligt. ‘Als je in Venlo woont, hoef je niet te solliciteren op een baan in Kaldenkirchen, een paar kilometer over de grens, maar wel in Nijmegen, op 70 kilometer afstand. Dat is toch vreemd’, aldus Beurskens van de rechtsliberale regeringspartij.

Nederlands-Limburg neemt nu het voortouw om werklozen aan een buitenlandse baan te helpen. Niet onder dwang, want dat mag wettelijk niet, maar wel met lichte drang. De provincie wil dit jaar een proefproject beginnen, samen met de gemeente Venlo en de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen.

De provincie telt 30.000 werklozen. Toch zoekt volgens Beurskens bijna niemand een baan in Duitsland of België. ‘Het zit vooral tussen de oren. De mensen gaan wel voor benzine, koffie en thee de grens over. Dat kunnen ze ook voor hun werk doen’.