Online ook maatregelen nodig tegen terrorisme
Terroristen spreken af in online games als World of Warcraft of Minecraft om te chatten. Foto: AP
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de telefoongesprekken afluisteren van wie terrorisme aanmoedigt. Speurders vragen echter om online gesprekken te kunnen afluisteren. Dat schrijft De Standaard dinsdag.

De huidige 'taplijst' bevat de misdrijven waarvoor de politie de telefoongesprekken van een verdachte mag afluisteren. Terrorisme staat daar wel op, maar dan alleen in de klassieke omschrijving: het plannen, ondersteunen, financieren of uitvoeren van een aanslag.

In 2013 werd de definitie van terrorisme gevoelig uitgebreid. Sindsdien valt het volgen of geven van een opleiding met de bedoeling een aanslag te plegen ook onder terrorisme, net zoals oproepen tot terrorisme en rekrutering. Maar die uitbreiding is nog niet doorgesijpeld in de tapwet. 'De bedoeling is om de huidige misdrijven in verband met terrorisme toe te voegen aan de lijst van misdrijven waarvoor telefoontap mogelijk is', verduidelijkt de woordvoerster van minister Geens.

Belgische speurders vragen echter vooral om online gesprekken te kunnen afluisteren en te mogen (terug)hacken aangezien terroristen nog amper met elkaar zouden bellen. De wetgeving moet dringend worden aangepast, zeggen ze. 'Terroristen,  maar ook andere criminelen, maken al lang geen gebruik meer van vaste telefoons. Wel van Skype en WhatsApp, of ze spreken af in online games', zegt Philippe Van Linthout, covoorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters.