Verkoop (elektrische) fietsen stijgt fors
Foto: fvv

Vorig jaar zijn in België in totaal 436.549 fietsen verkocht, ruim 30.000 meer dan in 2013 (+7,5 procent). Dat blijkt maandag uit een onderzoek dat de organisator van de fietsbeurs Velofollies uitvoerde bij de Belgische fietshandelaars.

Voor het onderzoek van Velofollies werden in totaal 1.552 fietshandelaars ondervraagd. In totaal gaf 45,5 procent van de ondervraagde ondernemingen te kennen afgelopen jaar meer fietsen te hebben verkocht dan in 2013. Bijna 34 procent spreekt van een status quo en een kleine 23 procent gaf een dalende verkoop op.

In totaal wordt zo uitgekomen op 436.549 verkochte fietsen in 2014, exact 30.457 meer dan het jaar voordien. Fietsen die verkocht werden via de grootdistributie of die rechtstreeks via bedrijven aan werknemers werden verkocht, zijn niet in dat cijfer opgenomen. Aangenomen wordt dat 70 procent van de tweewielers via de fietshandelaars verkocht wordt.

'Dat de fiets steeds meer zijn weg baant binnen het Belgische verkeerswezen kan alleen maar toegejuicht worden. Een bijzondere positieve evolutie voor het mobiliteitsprobleem, onze ecologische voetafdruk en onze fysieke paraatheid', zegt Pieter Desmet van Velofollies.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de e-bike voor mooie verkoopresultaten zorgt. Het globale aandeel van die fietsen op de Belgische markt is vorig jaar toegenomen tot 23 procent. De stadsfiets is nog altijd goed voor een marktaandeel van 25 procent.

Het onderzoek werd afgenomen naar aanleiding van de fietsbeurs Velofollies, die van vrijdag 16 tot en met zondag 18 januari plaatsvindt in Kortrijk Xpo.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig