Er zitten otters in de Zeeschelde
(rr)

In het noordelijk deel van de Zeeschelde in Oost-Vlaanderen leven minstens twee en waarschijnlijk drie otters. Uit hun gedrag blijkt dat ze er goed thuis zijn, zegt Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo).

De Zeeschelde is het deel van de rivier de Schelde dat onder invloed staat van de getijden van de Noordzee. Na een aantal ‘geruchten’ over otters in de Zeescheldevallei in oktober vorig jaar, besloot boswachter Björn Deduytsche (ANB) om een fotoval te plaatsen. Op 18 december werd voor het eerst een otter gefilmd. ‘De weken die daarop volgden, waren bijzonder boeiend: bijna dagelijks werd een otter gefilmd, op twee naburige locaties’, aldus Jan Gouwy van Inbo. ‘Het gaat niet alleen om een nieuwe locatie, het bijzondere aan de waarneming is dat we voor het eerst met echte zekerheid weten dat er meerdere dieren voorkomen.’

Uit analyse van de beelden viel op dat de otters een zeer actief markeergedrag vertonen (het afbakenen van territorium met geur), wat erop wijst dat ze al een tijdje goed thuis zijn in het gebied.

Samen met een buitenlandse expert denkt het Inbo dat er waarschijnlijk twee jonge otters op dezelfde plaats aanwezig zijn. Op een derde locatie werd op 31 december een ouder mannetje in beeld gebracht.

Ga ze niet zoeken

Gouwy denkt dat de otters uit Nederland afkomstig zijn en verwacht ook dat ze kunnen overleven. ‘Voedsel en schuilmogelijkheden vinden, zal niet zo’n probleem zijn. Het verkeer daarentegen wel.’

Om zoveel mogelijk de kans op verstoring te vermijden, werd in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beslist om enkel beelden vrij te geven waarop geen enkel herkenbaar aanknopingspunt te zien is. In het filmpje is het ouder mannetje te zien.

Het aantal otterwaarnemingen zit de laatste jaren duidelijk in de lift, mede dankzij de opkomst van de fotovallen. Na Willebroek (2012), Bocholt (2012) en Lubbeek (2014) is dit al het vierde gebied in Vlaanderen waar otters met cameravallen werden vastgesteld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in