In Frankrijk worden maandag 5.000 politieagenten opgetrommeld om joodse scholen en instellingen te bewaken. Binnen de 48 uur krijgt de politie versterking van het Franse leger. Dat liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve weten na samenkomst van het veiligheidskabinet.

Dat veiligheidskabinet bestaat uit premier Manuel Valls en ministers Cazeneuve, Christiane Taubira (Justitie), Jean-Yves Le Drian (Defensie) en Fleur Pellerin (Communicatie). Op vraag van president François Hollande kwam het kabinet vanmorgen samen om te overleggen met de hoofden van de politie- en veiligheidsdiensten. Op de vergadering moest een balans worden opgemaakt 'van de beschikbare middelen voor preventie en bescherming van de Fransen'.

Het hoogste dreigingsniveau blijft van kracht in Frankrijk. Er werden momenteel al duizenden extra soldaten ingezet en dat aantal zal de komende dagen oplopen tot 10.000, aldus minister van Defensie Le Drian. Ze moeten de veiligheid verzekeren van 'gevoelige plekken'.

Voor de 717 joodse scholen in Frankrijk worden nu al 4.700 politieagenten ingezet, aldus Cazeneuve. Ze zullen ook andere joodse instellingen bewaken. 

Premier Valls kondigde nog meer maatregelen aan, voor op langere termijn. Hij wil onder meer dat de radicale moslims in de gevangenissen geïsoleerd worden