Valls: 'Daders aanslagen hadden zeker medeplichtigen'
premier Valls Foto: afp

Het onderzoek naar de gijzeling van vrijdag in de supermarkt in Parijs zit in een stroomversnelling nadat zaterdagnacht de mogelijke schuilplaats van Amedy Coulibaly is ontdekt. Hij wordt verdacht van meerdere aanslagen in de Parijse regio. Frans premier Manuel Valls gaat er nog steeds vanuit dat de daders van de aanslagen geholpen werden door medeplichtigen. Ook een video die gisteravond werd gepubliceerd, wijst daarop. De Turkse regering heeft ondertussen bevestigd dat zijn vriendin, Hayat Boumeddiene, in Syrië verblijft.

'De zoektocht gaat voort', verklaarde Frans eerste minister Valls vanochtend op BFMTV. Valls is ervan overtuigd dat de daders van de aanslagen hulp kregen. 'Ik wil niet te veel zeggen, maar wat die terroristische en barbaarse daden betreft, blijft het werk van justitie en de onderzoekers doorgaan. We houden er rekening mee dat er effectief medeplichtigen kunnen zijn.'

Turkije bevestigt vertrek Boumeddiene naar Syrië

Eén van de gezochte medeplichtigen is Hayat Boumeddiene (26) de vriending van Amedy Coulibaly.  De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft ondertussen bevestigd dat de vrouw op 8 januari, een dag na de aanslag op Charlie Hebdo, de Turks-Syrische grens heeft overgestoken.

Eerder hadden verschillende media al gemeld dat Boumeddiene op 2 januari via Madrid naar het Turkse Istanbul reisde met het doel naar Syrië te trekken. Cavusoglu bevestigt nu dat de vrouw daar toen inderdaad op de plaatselijke luchthaven aankwam en er in een hotel verbleef.

Schuilplaats Coulibaly gevonden?

Zaterdagnacht heeft de politie een mogelijke schuilplaats van Amedy Coulibaly gevonden. In Gentilly, een zuidelijke voorstad van Parijs, werd nog meer wapentuig gevonden. Het gaat om vier Tokarev-pistolen, een revolver, munitie, traangasgranaten, een verrekijker, een zwaailicht en een kogelvrije vest. Daarnaast lagen er een koran en IS-vlaggen. En zijn identiteitspapieren.

De politie zou op de schuilplaats uitgekomen zijn na telefonieonderzoek en een tip van een getuige die Coulibaly herkend had. Dat zegt een bron dichtbij het onderzoek.

Het DNA van Coulibaly werd al ontdekt op de plaats in Montrouge, een stadje dichtbij Parijs, waar donderdag een politieagente werd doodgeschoten. Ook werd al een verband gelegd tussen een van de wapens die in de supermarkt waren gevonden en de kogels die afgevuurd werden op een jogger in Fontenay-aux-Roses, een voorstad in het zuiden van Parijs, waar Coulibaly woonde. De jogger raakte zwaargewond.

Gemonteerde video wijst op medeplichtige

Zondagochtend werd een filmpje op internet gezet waarin iemand figureert die sterk op Coulibaly gelijkt. De man erkent een aanval tegen de politie te hebben gepleegd en verwijst naar de aanslagen die 'door de broeders' werden gepleegd bij Charlie Hebdo. 'We hebben de dingen (de aanslagen, red.) een beetje samen gedaan, een beetje apart, omdat dat meer effect zou hebben.'

De man in de video zegt ook aan één van de broers Kouachi 'duizenden euros' te hebben gegeven om zich te kunnen bevoorraden. Hij veroordeelt ook de internationale coalitie. 'Als u het kalifaat en Islamitische Staat aanvalt, dan vallen wij u aan.' Daarbij roept de man alle andere moslims, die hij naar eigen zeggen tegenkwam in de Franse moskeeën en in Parijs, over te gaan tot actie.

 In het begin van de film heeft iemand volgende tekst gemonteerd: 'Amedy Coulibaly, de dader van de aanslag van Montrouge, waar hij een agente op 8 januari heeft geëxecuteerd. De volgende dag heeft hij bij een aanslag aan de porte de Vincennes 17 personen gegijzeld en vijf joden gedood.'

De montage werd gemaakt na de dood van Coulibaly en, indien blijkt dat hij effectief de man op de beelden is, zou dat opnieuw een aanwijzing zijn dat hulp kreeg. De minister van Binnenlandse Zaken heeft het filmpje ondertussen offline laten halen, de authenticiteit ervan wordt onderzocht.