Coucke dreigt toch belastingen te moeten betalen
Foto: Photo News

Er hangt Marc Coucke een belasting van 25% op de verkoopopbrengst van Omega Pharma boven het hoofd. Dat is het gevolg van een ‘foutje’ van Coucke zelf. De factuur kan nog oplopen als de meerwaardebelasting erbij komt, want de verkoop is nog niet helemaal rond.

Marc Coucke, co-oprichter van Omega Pharma, spreekt de persartikelen tegen als zou hij nul euro belasting moeten betalen op de verkoop van Omega Pharma. Coucke zou erop wijzen dat hij een belasting van 25 procent verschuldigd is op de verkoop aan Perrigo.

Dat komt omdat Coucke zijn aandelen Omega Pharma in een vennootschap stak, in plaats van ze persoonlijk aan te houden. Zo valt hij onder de regels van de vennootschapsbelasting. Als hij het geld uit die vennootschap wil halen of de vennootschap wil liquideren, is hij een belasting van 25 procent verschuldigd.

Liquidatie

Coucke bevestigde gisteren aan De Standaard die stelling, maar wees erop dat hij van plan is de vennootschap waarin de opbrengst komt, te behouden en daarmee opnieuw te investeren. ‘Pas de dag dat ik die vennootschap liquideer, moet ik betalen’, zegt Coucke. Met andere woorden: zolang hij het geld niet uitkeert aan zichzelf, betaalt hij niets.

Dat Marc Coucke een belasting van 25 procent boven het hoofd hangt, is trouwens zijn eigen ‘fout’. Hij had de aandelen Omega Pharma ook rechtstreeks kunnen aanhouden en dan was hij in de huidige stand van zaken geen belasting aan de staat verschuldigd.

De fiscale advocaat Michel Maus wijst erop dat de 25 procent liquidatiebelasting kan dalen tot 10 procent op voorwaarde dat Coucke het geld vijf jaar laat zitten. Het gaat daarbij om een overgangsmaatregel die de regering-Michel permanent maakt.

Coucke kan ook aan die 10 procent ontsnappen als hij een koper vindt voor zijn vennootschap. De koper zal wellicht een korting vragen op de brutowaarde ervan, zodat Coucke er toch ‘iets’ bij inschiet. Veel zal afhangen van wat uiteindelijk in de vennootschap zit.