Risico op radicalisering bepaalt keuze gevangenis
Foto: BELGA

De strijd tegen radicalisering wordt ook binnen de gevangenismuren een topprioriteit. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ziet een cruciale rol weggelegd voor de (islam)consulenten en wil ook een ‘weloverwogen plaatsingspolitiek’ voeren, zodat ronselaars minder gemakkelijk volgelingen vinden.

Nu vaststaat dat de daders van de terreuraanslagen in Parijs verder radicaliseerden in de cel, klinkt de roep om het fenomeen binnen de gevangenismuren drastisch aan te pakken, almaar luider. Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft er oren naar. Zo gaat hij op korte termijn een ‘weloverwogen politiek’ invoeren bij het plaatsen van een veroordeelde.

Niet eenvoudig, want spreid je veroordeelde extremisten over verschillende gevangenissen, dan kunnen ze elk een eigen groepje volgelingen rekruteren. Zet je ze samen, dan is de schade zo mogelijk nog groter. ‘Het is duidelijk dat we de “goeroes”, zoals de Frans-Algerijnse Djamel Beghal, niet samen zullen opsluiten met jonge islamitische gedetineerden’, zegt Geens.

Vandaag gebeurt die plaatsingspolitiek al ad hoc. Jejoen Bontinck, bijvoorbeeld, werd naar een andere gevangenis gebracht dan die waar Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium, verblijft. Geens wil het risico op radicalisering als criterium implementeren.

Eenmaal de veroordeelden opgesloten zijn, is het aan de consulenten om een bijzondere alertheid voor het risico op radicalisering aan de dag te leggen. Zij zijn de pastorale werkers of aalmoezeniers van vroeger. Volgens Saïd Aberkan, de hoofdislamconsulent van het gevangeniswezen, kunnen zij veel doen om het fenomeen in te dijken, maar zijn ze onderbemand. ‘We hebben nauw contact met de consulenten’, zegt Geens. ‘De bedoeling is dat ze een cruciale rol gaan vervullen.’

Op VTM kondigde de minister gisteren aan dat de regering woensdag zal beslissen de mogelijkheden voor telefoontap uit te breiden naar mensen die ‘aanmoedigen, oproepen en propaganderen voor terrorisme’. Nu kan dat niet wegens privacyredenen.

Ook zijn collega van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) trapt deze week zijn actieplan tegen radicalisering af.