‘Geen betrouwbare informatie dat al-Qaeda of IS achter aanslagen zit’
Eric Holder bij de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve (rechts) Foto: AFP

Er is vooralsnog 'geen betrouwbare informatie' dat al-Qaeda of Islamitische Staat achter de aanslagen in Parijs zaten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zondag gezegd in de marge van de stille mars tegen terrorisme.

'Op dit ogenblik hebben we geen betrouwbare informatie die ons toelaat vast te stellen welke organisatie verantwoordelijk is' voor deze aanslagen, zo verklaarde Holder op de Amerikaanse televisiezender ABC. De minister oordeelde wel dat al-Qaeda en Islamitische Staat 'duidelijk een bedreiging vormen voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten'.

Ook generaal Martin Dempsey zei zondag op Fox News dat er geen elementen zijn die aantonen dat al-Qaeda de aanslag tegen het blad Charlie Hebdo heeft gestuurd. De broers Kouachi, die beschuldigd worden van de aanslag op Charlie Hebdo, 'werden op een bepaalde manier geïnspireerd'. 'Ze zijn niet op zichzelf geradicaliseerd. Er is een aanwijzing dat een van hen een opleiding heeft gehad in Jemen. Maar ik denk niet dat er een link is die vastlegt dat al-Qaeda de aanslag heeft uitgevoerd', aldus Dempsey.

Een van de broers, Chérif Kouachi, verwees naar al-Qaeda van het Arabisch Schiereiland (aqap). In een gesprek met journalisten van de zender BFMTV tijdens zijn verschansing in een drukkerij in Danmartin-en-Goële stelde hij dat hij de opdracht had gekregen van de tak van al-Qaeda in Saoedi-Arabië en Jemen om aanslagen te plegen in Frankrijk. Amédy Coulibaly, de dader van de gijzeling in de koosjere supermarkt, beriep zich op Islamitische Staat.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig