De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag tijdens een toespraak in de Grote Synagoge van Parijs Lassana Bathily bedankt. Bathily is een islamitische bediende van de koosjere supermarkt die vrijdag tijdens de gijzelingsactie verscheidene mensen redde door hen te verbergen in de koelruimte van de supermarkt.

Netanyahu prees in zijn toespraak ook 'de zeer duidelijke stellingname' en de 'vastberadenheid' van de Franse president François Hollande tegen 'het nieuwe antisemitisme en het terrorisme'.

Netanyahu was een van de vele tientallen regeringsleiders die zondag in Parijs de mars tegen terrorisme en voor de vrijheid van meningsuiting bijwoonde. Een andere opgemerkte gast was de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Hij loofde de sterke boodschap tegen terrorisme die Parijs de wereld had ingestuurd, maar voegde toe dat hij het op prijs zou stellen indien er gelijkaardige reacties zouden komen bij aanslagen 'tegen moskeeën' of islamofobie.

De aanwezigheid van Davutoglu werd in eigen land aanzien als een belangrijk symbolisch gebaar, omdat het aangevallen blad Charlie Hebdo karikaturen van de profeet publiceerde. Tegenstanders wreven de premier dan weer aan dat het huidige Turkse regime niet te best geplaatst is om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Salaheddine Mezouar besloot niet deel te nemen aan de optocht omdat er 'blasfemische karikaturen' van de profeet in de stoet te zien waren, zo blijkt uit een officiële mededeling van de Marokkaanse ambassade in Parijs. De Marokkaanse delegatie maakte op het Elysée wel haar medeleven over.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig