‘Derde verdachte’ Charlie Hebdo: ‘Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers’
Foto: AFP

De 18-jarige Mourad Hamyd was vorige week even in beeld als de derde dader van de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Hij werd vrijdagavond vrijgelaten.

Mourad Hamyd stapte woensdagavond zelf naar de politie in Charlesville-Mézières nadat hij op sociale media had gezien dat hij gezocht werd in verband met de raid op de redactie van Charlie Hebdo. Hamyd is de schoonbroer van Chérif Kouachi en werd ervan verdacht de chauffeur van de broers Kouachi te zijn geweest.

Maar donderdagochtend al raakte bekend dat Hamyd mogelijk over een alibi beschikte. Verschillende medestudenten hadden immers verklaard dat hij op het moment van de aanslag op de schoolbanken zat.

‘Ik was verbaasd en compleet overweldigd,’ zegt hij nu tegen persbureau AFP. ‘Ik ben geschokt. Mensen zeggen vreselijke en onjuiste dingen over me op sociale media, terwijl ik een normale student ben.’

In een interview met AFP zegt Mourad niets met de radicale islam te maken te hebben. ‘Ik ben een normale student die rustig bij zijn ouders woont’.

Nu zijn naam overal op sociale media opduikt, is Mourad bang dat de onterechte beschuldiging hem nog jaren zal achtervolgen. ‘Ik heb hier niets mee te maken. Chérif was alleen mijn zwager met wie we bijna geen contact hadden. De aanslag was afschuwelijk en mijn gedachten zijn bij de slachtoffers.’

Mourad werd vrijdagavond vrijgelaten en werd naar eigen zeggen goed behandeld door de politie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig