Eddy Leppens pakt Belgische titel op BK driebanden
Foto: Yorick Jansens

Eddy Leppens is zondag in Blankenberge zijn allereerste Belgische titel in het driebanden behaald. In de finale versloeg de 45-jarige Limburger de regerende kampioen Eddy Merckx met 40-21. Patrick Niessen mag dan weer beschouwd worden als de grote winnaar met vier BK-titels.

Leppens, die aan zijn zevende finale driebanden toe was, nam een stevige start in de finale en nam een 19-1 voorsprong. Merckx lukte reeksen van vier en vijf en kon de kloof verkleinen tot zeven punten, maar Leppens bleef bij de zaak en nam een 32-16 voorsprong na reeksen van vijf en zes. Bij 36-19 lukte Leppens nog vier caramboles voor de zege. Merckx kon in de nabeurt slechts twee punten scoren.

Na zes verloren finales de laatste tien jaar is het nu eindelijk raak voor Leppens. De nieuwe Belgische kampioen moest na de zege een traantje wegpinken. ‘Het is niet dat ik de voorbije jaren slecht gespeeld heb,’ verklaarde een dolgelukkige Leppens. ‘In het verleden heb ik tweemaal op een haar naast de titel gegrepen. Je moet weten dat het niet makkelijk is om het BK driebanden te winnen. Je zit hier eerst en vooral met twee absolute wereldtoppers, Caudron en Merckx, die een palmares hebben om U tegen te zeggen. Ik ben echt trots dat ik het eindelijk heb kunnen waarmaken.’

De man van het toernooi is ongetwijfeld Patrick Niessen. De 49-jarige Limburger kon maar liefst vier van de zes te verdienen nationale titels op zijn naam schrijven. Nadat hij de disciplines kader 47/1, 47/2 en 71/2 won, werd hij op de finaledag ook nog kampioen in het vrijspel. ‘Dit is de eerste maal dat ik vier titels win,’ verklaarde een lachende Niessen.

Frédéric Caudron, die vroegtijdig werd uitgeschakeld in het driebanden, won de BK-titel in het bandstoten. In de finale versloeg hij Peter de Backer met 150-134. Voor Caudron is het ondertussen de negentiende BK-titel in het bandstoten. Bij de junioren toonde Geoffrey Dresselaerts zich de beste in het driebanden. In de finale versloeg hij Thomas Caluwaerts met 30-12.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig