Terwijl in Parijs een massale mars tegen terrorisme wordt gehouden, heeft de extreemrechtse partij Front National zondag een eigen manifestatie gehouden in het kleine Zuid-Franse stadje Beaucaire.

Voorzitster Marine Le Pen stelt al verscheidene dagen aan de kaak dat haar partij is 'uitgesloten' van deelname aan de mars die zondag in Parijs meer dan een miljoen mensen op de been bracht. Nochtans had president Francois Hollande 'alle burgers' uitgenodigd om deel te nemen aan de optocht ter herdenking van de zeventien slachtoffers van de terreurdaden van de voorbije dagen.

Le Pen verzamelde haar troepen dan maar in Beaucaire, een stadje van 16.000 inwoners dat sinds maart wordt geleid door een verkozene van het Front National. Ongeveer duizend mensen kwamen erop af. 'Bedankt om hier te zijn om te herinneren aan de waarden van de vrijheid', riep Le Pen haar aanhang toe vanaf het balkon van het gemeentehuis, waar een spandoek met de tekst 'Je suis Charlie - Hommage aux victimes du terrorisme islamiste' te zien was.

Zaterdag had de stichter van de partij en vader van Marine, Jean-Marie Le Pen, in een videoboodschap afstand genomen van de solidariteitsbetuigingen aan het satirische blad Charlie Hebdo, dat de extreemrechtse partij tot haar geliefkoosde doelwitten rekent. 'Het spijt me, maar ik ben Charlie niet', zei Le Pen over 'de vijanden van het FN'.