Bart Swings eindigt vijfde op EK allround na goede tien kilometer
Foto: REUTERS

Met een uiterste krachtsinspanning heeft Bart Swings het geprobeerd. Maar de tegenstand was te machtig. Swings eindigde tijdens de strijd om de Europese schaatstitel op de afsluitende tien kilometer in 13:21.06 als derde. In het eindklassement bezet de Belg de vijfde plaats. De titel ging naar Sven Kamer, die de 10.000 meter won in 13:07.27. Het is de zevende titel voor de 28-jarige man uit Heerenveen, die al op zijn elfde wist dat hij de beste schaatser van de wereld wilde worden. Zijn landgenoot Koen Verweij werd tweede, de Rus Denis Joeskov derde.

Na de vijfde plaats van 2013 in Heerenveen en de vierde van vorig jaar in Hamar, was er dus voor Swings weer de vijfde positie dit weekend in het Russische Chelyabinsk. Voor het derde achtereenvolgende jaar bleek het podium voor hem te hoog. Hij staat ook in vergelijking met zijn tegenstanders op het niveau van twee jaar geleden, toen hij 798 duizendsten verwijderd was van het brons. Dit keer was het 752 duizendsten. Vorig jaar was het verschil minder dan vier tienden.

Voor het eerst hadden Swings en zijn begeleiders nadrukkelijk gezegd dat een derde plaats het doel was van het eerste hoogtepunt van het na-olympisch schaatsseizoen. Dat was van groot belang, te meer daar Swings het allroundschaatsen met hartstocht beoefent. In veel landen specialiseren van olympische triomfen dromende schaatsers zich op een bepaalde afstand, in steeds minder landen heeft het allroundschaatsen met alle becijferingen nog aanzien.

De rekensom die de 23-jarige student uit Leuven na drie afstanden was opgelegd, was uiterst moeilijk. Vijftien seconden moest hij op de tien kilometer sneller zijn dan Joeskov, die in het voorseizoen onzichtbaar was geweest, maar op de 1500 meter zijn kracht had getoond. Daarnaast moet hij ook negen seconden harder schaatsen dan de Noor Sverre Lunde Pedersen, die doorgaans maar weinig op Swings toegeeft. Tot slot moest Swings uitkijken voor de Nederlander Wouter Olde Heuvel, die zijn 1500 meter had verprutst, maar toch een geduchte stayer is.

Aan de laatste voorwaarde kon Swings voldoen. Aan die andere twee niet. Olde Heuvel was zijn rechtstreekse tegenstander. Joeskov en Pedersen hadden het voordeel dat ze konden starten met de kennis van Swings’ eindtijd. Al snel bleek dat Swings tegen Olde Heuvel het initiatief had. Met ronden van 32 seconden of iets sneller nam hij duidelijk afstand van zijn opponent. In tegenstelling tot de 5000 meter van daags tevoren verzwakte Swings ook in laatste ronden niet.

De tien kilometer leverde Swings de tweede podiumplaats van de dag op. Op de 1500 meter noteerde hij achter Joeskov en Koen Verweij 1:47.08. Joeskov, vaak een Angstgegner, was dit keer de ideale gangmaker voor Swings. Als een duivel ging de Rus er vandoor. Alleen in de voorlaatste ronde liet Swings iets liggen. Joeskov klokte een winnende 1:46.22. Halverwege het toernooi was Swings zesde. Hij was het toernooi begonnen met een valse start op de 500 meter (37,06). Zijn 6:26.42 op de 5000 meter was goed voor de vijfde plaats.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig