Winkelbediende die mensen in vriezer verstopte is held van Frankrijk
Lassana Bathily Foto: GVA
Lassana Bathily is de nieuwe held van Frankrijk. De jonge praktiserende moslim is winkelbediende in de joodse supermarkt in Parijs waar de gijzeling plaats vond en hij verstopte een groep klanten in een koelruimte. De 24-jarige man deed zijn verhaal aan de Franse media.

Toen Amedy Coulibaly de Parijs supermarkt binnenstormde waren er zeker dertig mensen aanwezig in de joodse supermarkt. Winkelbediende Lassana Bathily slaagde er in om enkele klanten te begeleiden naar een koelruimte in de benedenverdieping van het gebouw.

Hij zette het koelsysteem af, deed het licht uit en sloot de ruimte af. Tegen de klanten zei hij dat hij weer naar boven zou gaan. De gewapende Coulibaly wist immers dat er nog mensen in de zaak aanwezig waren en dreigde ermee iedereen om te brengen als ze niet te voorschijn zouden komen.

De winkelbediende slaagde er in om de supermarkt te ontvluchten en kon de politie gedetailleerd vertellen waar de koelruimte zich precies bevond. Het exacte aantal mensen dat zich schuilhield in de vriezer is niet helemaal duidelijk. Volgens een klant verlieten enkele mensen de koelruimte tijdens de gijzelingsactie. Daarbij kwamen vier joodse gijzelaars om het leven. Gijzelnemer Coulibaly werd gedood tijdens de inval van de politie.