Milquet legt laatste hand aan plan tegen radicalisering op school
Joëlle Milquet (cdH) Foto: BELGA

Joëlle Milquet (cdH), minister van Leerplichtonderwijs in de Franse Gemeenschap, is momenteel de laatste hand aan het leggen aan een plan tegen radicalisering op school. Dat heeft ze zondag bekendgemaakt. Onder meer met een humoristisch theaterstuk wil ze verhinderen dat jongeren zich laten meeslepen door de radicale islam. ‘Het is op school dat jongeren het hardst worden getroffen’, klonk het. ‘Preventie op school is dus erg belangrijk.’

Het plan wordt al enkele weken voorbereid. Bedoeling is dat het in de loop van de komende weken concreet wordt. Het mikt op verschillende scholen in Brussel, maar ook op die in de grote steden in het zuiden van het land.

Er is onder meer sprake van tweedaagse vormingen van leerkrachten, opvoeders, directeurs en CLB’s. Doel is efficiënter te kunnen optreden tegen het radicaliseringsproces van jongeren.

Daarnaast legt Milquet ook contacten opdat de komende maanden een humoristisch theaterstuk over radicalisering van jongeren in de betrokken scholen kan worden opgevoerd. ‘Na de opvoering zal telkens een debriefing met de jongeren volgen zodat er een discussie op gang kan komen’, legde ze uit. Ook worden contacten gelegd met de culturele wereld om rond het thema ‘vrijheid van meningsuiting’ met de scholen aan de slag te gaan.

De laatste pijler van het plan, tot slot, slaat op de uitwerking van verschillende pedagogische tools, zodat jongeren moreel beter gewapend zijn tegen indoctrinatie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig