Man opgepakt voor bomalarm bij Le Soir
De politie heeft de Koningsstraat afgezet. Foto: Belga

De redactie van de krant Le Soir in de Koningsstraat in Brussel is zondagmiddag ontruimd na een bommelding. De politie doorzocht het gebouw met speurhonden, maar er werd niets gevonden. Een verdachte, Thierry Carreyn, is opgepakt.

Iets na half drie belde een man naar het algemene nummer van de krant Le Soir. Hij stelde zichzelf voor als Thierry Carreyn en zei: ‘Het gaat knallen op jullie redactie. Jullie nemen ons niet serieus.’ De beller zei voorts nog dat hij vanuit extreem linkse overtuigingen handelt. Hij viseert de krant omdat ze volgens hem met de berichtgeving over de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs extreem rechts zou voeden.

 

 

De politie probeerde ondertussen de identiteit van de beller te controleren. Thierry Carreyn is een 53-jarige ex-drukker. In 1999 pleegde hij al een aanslag op het hoofdkwartier van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang). Hij blies een telefooncel voor het gebouw op. Er was enkel materiële schade.

In de loop van de avond werd Carreyn opgepakt. Hij zal verhoord worden door de lokale politie. Het parket zal morgen meer informatie geven tijdens een persbriefing.

Krant wordt gewoon gemaakt

Alle aanwezigen in het gebouw - redacteurs van de kranten Le Soir, Le Soir magazine en La Capitale - werden geëvacueerd. Ze vonden onderdak in een naburig hotel en werkten daar verder. De kranten zullen normaal verschijnen. Rond kwart na drie kwam de politie ter plaatse en werd het gebouw doorzocht met speurhonden. Omstreeks half negen werd het bomalarm opgeheven. Er werden geen explosieven in het gebouw gevonden.

 

 

 

Le Soir meldt verder nog dat hoofdredacteur Christophe Berti en directeur Didier Hamann samen met Bernard Marchant, afgevaardigd bestuurder van de groep Rossel (de mediagroep die eigenaar is van onder meer Le Soir, red.), net aanwezig waren op een optocht ‘tegen de haat’ in het centrum van Brussel. Ze zijn naar de Koningsstraat getrokken en werkten daar nauw samen met de politie.

Eerder deze zondag was de Duitse krant Hamburger Morgenpost het doelwit van een aanslag met een brandbom. Er vielen geen gewonden. De krant had na de aanslag in Parijs de Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo gepubliceerd.