Beresterke Vantornout verrast vriend en vijand op Belgisch kampioenschap
Foto: Belga

Wout Van Aert is geen Belgisch kampioen veldrijden geworden in Erpe-Mere. Weinigen die dat voorspelden en toch is het gebeurd. Klaas Vantornout pakte na een sterke laatste ronde zijn tweede Belgische driekleur. Tom Meeusen werd tweede, Van Aert uiteindelijk derde voor Sven Nys.

 

Alles over het BK veldrijden op Sportwereld.be

 

Kevin Pauwels dook als eerste de modder van Erpe-Mere in. Ook Rob Peeters en Wout Van Aert waren goed weg, Sven Nys startte in het midden van het pak. Michael Vanthourenout effende het pad voor kopman Pauwels op weg naar de trappen. Daarna nam Van Aert over, terwijl Nys al op zestien seconden volgde. In de materiaalzone wisselde enkel Bart Wellens niet.

Van Aert draaide de gashendel open en probeerde meteen een beslissende kloof te maken met de tegenstand. Een slipper van Peeters hielp daarbij. Vooral in de loopzones ging Van Aert erg hard. Pauwels liet echter niet begaan en bracht de rest terug. In de tweede ronde reed Tim Merlier zelfs even aan kop.

Nys resoluut naar de kop

Van Aert had echter snel weer zin in een versnelling en deze keer ging Merlier mee. Nys had ondertussen zijn ritme gevonden en volgde op veertien seconden met Peeters, Gianni Vermeersch en Klaas Vantornout. Van Aert schudde voorin Merlier uit het wiel en ging opnieuw solo op zoek naar de titel. Nys vond zijn soepele tred en ging op en over Merlier. Aan het einde van de tweede ronde had hij een achterstand van 23 seconden. De rest, met ook Pauwels, volgde op een halve minuut.

Het talrijk aanwezige publiek vuurde Nys aan en die reed in één ruk naar Van Aert. De Kannibaal ging zelfs even alleen aan de haal toen Van Aert problemen kreeg met zijn ketting. De topfavoriet moest wisselen en moest in de achtervolging. Ondertussen kwam Vantornout aansluiten bij Nys. Dat duo had bij het ingaan van ronde vier twaalf seconden voor op Van Aert en Peeters. Pauwels en Vermeersch volgden iets verder.

Vantornout verrast iedereen

Nys ploeterde voort terwijl Van Aert een enorme inspanning deed in de achtervolging. Iets later hadden we drie leiders en bij het ingaan van ronde zes plots zelfs zes, toen ook Pauwels, Peeters en Meeusen kwamen aansluiten. Nys en Van Aert haakten op een bergje even in elkaar. Nys leek door zijn beste krachten heen te zitten en hing aan de rekker van de kopgroep.

Bij het ingaan van de laatste ronde plaatste Meeusen een versnelling. Die werd gecounterd door Peeters, terwijl Van Aert de deur dicht deed. Alles kwam echter weer snel bijeen. Vantornout bleef hangen en hield Peeters en Van Aert op. De West-Vlaming ging echter zijn kans en nam tien seconden voorsprong. Nys was geslagen op twintig seconden.

Meeusen zette alles op alles, terwijl Van Aert geen vuist leek te kunnen maken. Vantornout was echter oersterk en hield de tegenstand knap af. Hij soleerde over de finish en pakte zijn tweede Belgische titel bij de eliterenners. Meeusen was een knappe tweede, voor Van Aert en Nys.

Herbeleef de cross hier.

Uitslag:

1. Klaas Vantornout

2. Tom Meeusen

3. Wout Van Aert

4. Sven Nys

5. Kevin Pauwels

Bekijk de volledige uitslag hier.