‘Bijkomende besparingsmaatregelen aankondigen is voorbarig’
Foto: BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt het voorbarig om nu al te zeggen dat de Vlaamse regering bijkomende besparingen zal invoeren om haar begroting op koers te houden, al belooft het wel een moeilijk jaar te worden. Dat verklaarde de Vlaamse regeringsleider zondag in De Zevende Dag. Hij kondigde aan dat er zo snel mogelijk een begrotingscontrole zal plaatsvinden.

Minister-president Bourgeois bevestigde in het Eén-programma dat de economische vooruitzichten het budgettaire werk niet vergemakkelijken. Het Planbureau ging in eerste instantie uit van 1,8 procent economische groei in 2015, terwijl die intussen werd bijgestuurd tot 0,9 procent.

Bourgeois verdedigde het beleid van zijn regering, met de keuze voor begrotingsdiscipline en investeringen. Hij geeft ook toe dat een aantal maatregelen die de Vlaamse regering doorvoerde, “niet aangenaam” is. Al gaat het volgens Bourgeois om “gematigde, gespreide inspanningen die de toets van het buitenland en de andere deelstaten doorstaan”. Bovendien wees hij op sociale correcties die op verschillende domeinen blijven bestaan, zoals in de kinderopvang.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig